fbpx

Färg på lekstuga och uthus till ett 20-tals hus

Frågeställare: Kristina Granlund
Hej!
Jag äger ett hus i Sundsvall byggt på 20-talet. Huset är 2 1/2 våning högt med brutet tak och är i dagsläget täckt med en gul plåtfasad. Jag har tagit fram orginalfasaden vid entre och en nybyggd altan. En lockläcktpanel målad i en ljusgrå linoljefärg. Orginal var ljusgrå eller ockragul, det är ockragul längst ner, men detta kan kanske ha varit en grundering?. Nu till min fråga. förra sommaren byggde vi en lekstuga och två bodar på gården, sedan tidigare finns en äldre bod med tre dörrar målad i en mellangul oljefärg (mycket vacker färg). Jag målade lekstugan med Gysinges ockragula slamfärg, men färgen blev fel hos oss, stämde inte med plåten och skar sig mot grannens hus som är aprikost. Så vad gör jag nu? letar efter en annan gul slamfärg, försöker måla med gul linoljefärg eller rödfärgar bodar och lekstuga? Hur såg typisk färgsättning ut för lekstuga och bodar på 20-talet?

Svar:
I boken Så byggdes villan som vi har i vår webbshop finns olika färgsättningar från olika tider. Där kan du säkert hitta en passande kulör. Tänk på att alltid provmåla så att du ser hur färgerna blir i verkligheten.
Bra att tänka på är också att slamfärg fäster dåligt på hyvlat virke och oljefärg i sin tur inte skall målas på ohyvlat virke av estetiska skäl.