fbpx

Färgsättning på gamla torp

Frågeställare: Johanna
Hej! Vi har ett rödmålat torp i Uppland fr 1800-tal (kanske tom 1700-tal viss del). Jag har så länge jag kan minnas drömt om ett vitmålat sommarhus med grön fönsterspröjs. Är det helt galet att måla om ett sådant torp i vitt rent byggnadshistoriskt? Vet även att man måste tala med kommunen gällande ommålning i annan kulör, kan de stoppa en sådan ommålning?

Svar av Ove Kummel:
Helt tokigt att måla i annat än rött. Jag hoppas kommunen stoppar dig. Om denna typ av hus överhuvudtaget målades så var de faluröda. Oljefärgerna kom senare och var förbehållna rika husägare med stora hus. Har ni ett historiskt hus så sträva efter att bevara historien. I annat fall så byt hus. Drastiskt men krasst.

Svar av Karin Johansson:
Hej Johanna
Skulle vilja säga så här; Historiskt sett skulle ett litet torp som ditt aldrig varit annat än rödfärgat om ens det. Ett hus som alltid varit målat med falu rödfärg kan dessutom vara svårt att måla med annan färg, eftersom det inte alltid fäster så bra. Om man är i ett läge där torpet varit rödmålat med annat än riktig slamfärg, eller om man t.ex. skall byta panel tycker jag personligen att man kan unna sig den färgsättning man vill. Jag håller dock starkt på att man alltid bör dokumentera vad man gör med historiska hus om någon i framtiden vill återställa eller veta hur det sett ut från början. Jag håller dock på rödfärgen i alla lägen. Den har en underbar varm kulör, är lätt att måla med, man behöver aldrig skrapa och den åldras vackert.

keyboard_arrow_up