Vi köpte en skånelänga i Vallösa i höstas. Huset är pustat med ytterväggar av soltorkat lertegel. Alla rum utom stora rummet är putsade på insidan. I det stora rummet har man på insidan byggt en regelstomme i den finns glasull och asfaboard och sedan gipsskiva på det, ingen diffusionsspärr. På gipsskivan har man satt upp en strukturtapet som känns som plast. Konstruktionen verkar faktiskt helt torr märkligt nog , kanske plast-tapeten fungerar som diffusionsspärr.
Nålväl jag hade tänkt att ta bort gipsen och asfaborden samt glasullen och ersätta den med linisolering istället. Men vad skall man använda för skivor istället för gips och asfaboard? Jag vill ju att det skall vara diffusionsöppet.
Svar:
Jag är murare sedan 30 år tillbaka med egen verksamhet och det är som murare jag hittade kärleken till gamla hus. När jag jobbat i några år fick jag upp ögonen för saker man kunde ställas inför när man arbetade i gamla hus: Varför fungerade inte de nya produkterna som översvämmade byggmarknaden? Varför var husen byggda på liknande vis, fast de inte låg i närheten av varandra?
Snart insåg jag att för att närma mig husbyggnadsprinciperna fick jag leta i helheten under den period som husen byggdes. Hur levde folk och vad levde de av? Vilka material fanns att tillgå?
Jag är aktiv i ett flertal lokala föreningsnätverk och inser att de lokala skillnaderna som finns i landet är viktiga. Länsombud i Svenska byggnadsvårdsföreningen är viktiga av just den anledningen. Vi kan hjälpa till med ett av de första och bästa hjälpmedlen för att åstakomma bättring – studiet av vår egen lokala/regionala byggnadskonst.