fbpx

Byta ut isolering i skånelänga från sent 1800-tal

Vi köpte en skånelänga i Vallösa i höstas. Huset är pustat med ytterväggar av soltorkat lertegel. Alla rum utom stora rummet är putsade på insidan. I det stora rummet har man på insidan byggt en regelstomme i den finns glasull och asfaboard och sedan gipsskiva på det, ingen diffusionsspärr. På gipsskivan har man satt upp en strukturtapet som känns som plast. Konstruktionen verkar faktiskt helt torr märkligt nog , kanske plast-tapeten fungerar som diffusionsspärr.

Nålväl jag hade tänkt att ta bort gipsen och asfaborden samt glasullen och ersätta den med linisolering istället. Men vad skall man använda för skivor istället för gips och asfaboard? Jag vill ju att det skall vara diffusionsöppet.

Svar:

Lerväggar fungerar bäst när fuktvandring och möjlighet till uttorkning (läs spillvärme) förekommer så dina tankar om diffusionsöppna material är bra. Jag skulle dock vilja rekommendera dig till att överväga möjligheten att ta bort den uppreglade konstruktionen och titta på alternativa lösningar. Är det så att det verkligen behövs en tilläggsisolering på ytterväggarna? Kanske det räcker med en ny puts på de värmetröga lerstensväggarna? Lerputs med hög andel av fiber kanske kan räcka? Kontakta dina länsombud som vet vem du kan vända dig till som kan utföra arbetet.
Inget glasklart svar på frågan om skivmaterial som ersättning men då det enligt mig inte finns något modernt skivmaterial som tillfullo fungerar i skånska lerstenshus så blir rådet att titta på huset som helhet innan konstruktion väljs.

 

keyboard_arrow_up