fbpx

Byta fönsterfoder?

Frågeställare: Johan Nyqvist
Hej! Vi har just köpt ett hus strax norr om Östersund, byggt 1912 enligt Skatteverket. Huset har timmerstomme och liggande panel som idag är målad ljusgul/beige med vita foder etc. Fönstren är engelskt röda. Jag har hittat ett foto som jag tror är från när huset var nybyggt, och inte har panel. Farstukvisten är till och med omålad och inte helt färdigbyggd. Jag funderar över fönsterfodren. Jag har inte sett denna modell i området på något hus, och inte heller på nätet när jag googlar på fönsterfoder. Var modellen vanlig 1912? Vad kallas i så fall stilen? Idag sitter det vitmålade raka foder och jag är sugen på att byta dem bara för sakens skull. Fast de är nya, så det tar emot lite… Tack för svar, //Johan

Svar:
Kul att ni har historiska bilder på huset och särskilt den som visar när veranda och fönster ännu inte är målade. Formen på fodersnickerierna ger huset extra karaktär. Även om de inte är vanliga så har de ju bevisligen suttit på detta hus vilket antikvariskt kan motivera ett återställande.

Om fönstren som i det här fallet inte sitter skyddade från slagregn nära under takfoten så brukar man vilja ha en vattbräda eller ett plåtbleck över överstycket så att regnvatten inte kan rinna ned mellan fasad och foder till fönsterkarmen. Eftersom överstycket inte var rakt, vilket komplicerar den åtgärden, kanske man senare valde en enklare form?

En duktig plåtslagare kan tillverka ett passande beslag om ni skulle vilja återställa till detta tidiga och karaktäristisk utförande.

keyboard_arrow_up