fbpx

Byta eller reparera panel?

Några panelbrädor har bytts ut men resultatet är inte bra. Några brädor har svällt och ser rötskadade ut. Originalpanelen har en fräst profil som kant. Knutlådorna behöver också lite varsam renovering då de är fuktskadade i nederkant. Behöver ett gott råd om hur man skall tänka här.

Svar:

Liggande panel blev vanlig efter sågverksutbyggnaden under andra halvan av 1800-talet då även många äldre timmerhus kläddes in. Liggande panel är inte riktigt lika bra ur fuktsynpunkt som stående utan fukt kan stanna i de vågräta skarvarna, framförallt i de väderutsatta väderstrecken och om panelen är målad med en plastfärg. Panelen skall alltid monteras med fjädern uppåt och noten nedåt för att minska risk för fuktskador. Ibland kan det ha slarvats med detta vid lagningar där man inte anlitat fackkunniga hantverkare.

Genom era länsombud kan ni komma i kontakt med skickliga byggnadsvårdare som kan göra ett åtgärdsförslag. Hur mycket är skadat? Hur mycket behöver bytas? Måste ev plastfärg tas bort? I det senare fallet, och om det är utbredda skador kanske det lönar sig att byta hela panelen på den fasaden? Och var får jag i såna fall tag på kvalitetspanel med den önskade profilen?

 

keyboard_arrow_up