fbpx

Bygga ny vägg, flytta stuckatur?

Frågeställare: Niklas
Hej, Som bekant är gamla hus lyhörda. Vi bor i en våning i ett flerfamiljshus från 1890-talet. Vår granne har sin radio/TV på hela nätterna på normal volym. Jag vet inte hur man ska ljudisolera en gammal trävägg. Antingen tar man ner väggskivorna strax under de fina stuckaturerna och isolerar väggen bakom och sätter tillbaka nya gipsskivor. Eller så limmar man upp frigolit på befintlig vägg och limmar gipsskivor på frigoliten. Men då bygger väggen ut och stuckaturen blir lite mindre och om ljudet försvinner / minskar vet jag inte. Det jag tänkt på nu är om man kan (fast vi har ett fönster 100 mm från väggen) plocka ner stuckaturen och regla upp en ny vägg och återmontera stuckaturen på den nya väggen? Stuckaturen verkar vara i en meters sektioner. Hur är stuckatur vanligtvis uppsatt? Kan jag köra in en Japan såg och såga av fästena ifall de är av trä? Eller ska jag göra något av de två första förslagen istället? Tacksam för svar.

Svar:
Det kan vara värt att köpa någon timme av en stuckatör för råd. Det kan annars vara knepigt att få det snyggt igen om du försöker demontera delar och det kan gå sönder om du sätter sågen i utan att veta exakt hur du skall göra. Sen beror det på väggkonstruktionen. Du behöver få mer tyngd i väggen eftersom tunga material ljudisolerar bäst. Gipsskivor är med andra ord bra, de bygger inte så mycket. Ibland finns en kant under stucken så att du kan bygga på med 12 mm utan att det ser alltdför konstigt ut. Tänk bara på att även golvsocklar och foderlister påverkas, i en sekelskiftesvåning är de viktiga för karaktären.

Ett samtal med grannen kan också vara bra. Om hen har monterat tv:n med ljudanläggning på väggen kanske det inte räcker hur mycket du än bygger på för att bli av med stomljuden. Kan de tänka sig att möblera om lite för grannsämjan? Eller till och med sätta en gips på sin sida? De borde ju också störas av lyhördheten?

keyboard_arrow_up