Brutet vitt till fönster

Frågeställare: Sara
Jag målade mina fönsterbågar i zinkvitt (linoljefärg) i somras, vilket jag ångrar nu. Jag tycker de är för vita. Tror du att det blir bra att måla över med en bruten vit färg? Är det en nackdel att det zinkvita är kvar under? Vad är en traditionell vit brytning på fönster? I dagsläget är huset falurött, men skall bli falu ljusrött i sommar.

Finns det regionala traditioner vad gäller fönsterfärg? I Västergötland tycker jag mig se mest vita fönsterbågar och foder.

Svar:
När man målar med vit linoljefärg utomhus är det bra att använda zinkvitt som grundfärg eftersom det pigmentet är mer motståndskraftigt mot mögel än bruten vit färg. Att det zinkvita färglager du målat får vara kvar under ett nytt färglager är därför en fördel. Den vita färgen på fönster och detaljer på fasaden brukar ofta ligga nära en brytning med ca 2-3% grön umbra. Detta har varit vanligt över hela Sverige. Om Västergötland har haft någon annan tradition kan jag tyvärr inte svara på.

Meny

Innan du frågar

Ställ en fråga (gammal)

Anmälan Byggnadsvårdsläger

  • OBS! Lägren kan i de flesta fall tillgodose kost vad gäller allergi eller vegetarisk mat, dock ej specifika dieter).
    Observera att lägret blir billigare med ett medlemskap (dock ej för trädgårdslägret som redan är nedsatt i pris).
    Här godkänner du att bilder som tas på lägerdeltagarna kan komma att användas av Svenska byggnadsvårdsföreningen i marknadsföringen för byggnadsvårdslägren. Marknadsföringen innefattar bland annat hemsida, sociala medier och tidningen Byggnadskultur. Att godkänna är frivilligt, men vi är tacksamma för alla möjligheter att kunna sprida byggnadsvården i våra kanaler.

LÄGG TILL DITT ARRANGEMANG

januari 2020
mars 2020
Inget evenemang hittades!