fbpx

Brutet vitt till fönster

Frågeställare: Sara
Jag målade mina fönsterbågar i zinkvitt (linoljefärg) i somras, vilket jag ångrar nu. Jag tycker de är för vita. Tror du att det blir bra att måla över med en bruten vit färg? Är det en nackdel att det zinkvita är kvar under? Vad är en traditionell vit brytning på fönster? I dagsläget är huset falurött, men skall bli falu ljusrött i sommar.

Finns det regionala traditioner vad gäller fönsterfärg? I Västergötland tycker jag mig se mest vita fönsterbågar och foder.

Svar:
När man målar med vit linoljefärg utomhus är det bra att använda zinkvitt som grundfärg eftersom det pigmentet är mer motståndskraftigt mot mögel än bruten vit färg. Att det zinkvita färglager du målat får vara kvar under ett nytt färglager är därför en fördel. Den vita färgen på fönster och detaljer på fasaden brukar ofta ligga nära en brytning med ca 2-3% grön umbra. Detta har varit vanligt över hela Sverige. Om Västergötland har haft någon annan tradition kan jag tyvärr inte svara på.

keyboard_arrow_up