fbpx

Borttagning av limfärg på pärlspont

Frågeställare: Marianna i Uppsala
Hej! Renoverar ett hus timmerhus från 1909. I ett av rummen är det ett målat pärlspontstak, vitt. Det verkar vara målat i två lager. Misstänker att det yttersta lagret är limfärg (kritar av sig när man gnuggar med blött finger och fastnar under nageln när man skrapar) och det innersta lagret verkar vara någon sorts oljegrund (händer ingenting när man blöter upp). Till min fråga. Planen var att måla taket med linoljefärg innan jag upptäckte att det förmodligen var ett limfärgstak. Hur går jag tillväga? Behöver jag tvätta och skrapa bort all limfärg och det jag tror är oljegrund? Eller räcker det endast borttagning av limfärgen? Om jag har kvar oljegrunden, kan jag måla direkt på med linoljefärgen? eller ska jag grunda med något annat? Alternativt låta limfärgen vara kvar och måla över med någon färg som funkar utan risk att det krackelerar om ett år eller två? Vad ska jag då använda för färg? Med vänlig hälsning, Marianna

Svar:
Ingen färg utom limfärg fäster på limfärg och varje nytt lager måste ha en något svagare limlösning för att det skall hålla. Men det kan vara svårt att veta om man inte är van att måla med limfärg och därför kan det bli fråga om nedtvättning av det vattenlösliga limfärgslagret och börja om på ny kula. Då kan du välja om du vill använda limfärg eller linoljefärg.

keyboard_arrow_up