fbpx

Bevara fin elspis

Frågeställare: Christian
Jag har en otroligt vacker (tycker jag) Husqvarna elspis från 50 el 60 talet, med dubbla ugnar och röd/gul/gröna signallampor bakom plattorna som indikerar status. Tyvärr behöver jag nya värmeelement till båda ugnarna (den övre och den nedre), de har blivit trasiga (efter en kort stund löser jordfelsbrytaren ut).

Följande uppgifter hittar jag på skylten på baksidan: Typ 29004, Nr 414 932. Den är på 10.100 W och 380 V. Tillverkad av Husqvarna Vapenfabrik AB.

Har ni en idé hur man kan hitta dessa delar? Tack för hjälpen på förhand!

Svar:
Det är väldigt roligt att du vill bevara en sån spis, det är inte så vanliga idag. Hade själv en liknande spis från Husqvarna/Norrahammar i vaniljgult så jag vet ungefär hur de ser ut. Jag kommer inte ihåg hur själva värmeelementen såg ut men allt annat var byggt för att hålla i många år och av en fantastisk kvalitet så jag förmodar att värmeelementen är gjorda av tråd som lindats runt något tex värmebeständiga plattor med stort asbestinnehåll. Det går säkert att linda om dessa om du hittar en kunnig hantverkare tex hos någon som reparerar elektriska motorer. Jag har tyvärr ingen kontakt där men kolla med John Eklund på www.elmusem.se, han kanske kan lotsa dig vidare. Eftersom det är en elektrisk apparat så finns det regler och lagar som måste följas så att ingen person kommer till skada. Jag rekommenderar dig att anlita någon om du inte har elektriska kunskaper själv.

keyboard_arrow_up