fbpx

Bevara arkitekturen i ett mexi hus byggt 1970

Frågeställare: Nicke Nyfiken
Hej, min fråga är om ni vet hur och var jag kan få tag i information om hur jag skall bevara karaktären på mitt 70-tals hus. Jag hittade t.ex. att en viktig sak att tänka på, när vi målar om husets låda vid det platta taket, är att behålla kontrasten mellan den ljusa mexistenen och de svarta detaljerna.rn<p>Vi har tänkt att bygga till en byggnadskropp som vi klär med fjällpanel. Denna hade vi tänkt måla ”olivgrön” och i smaband med detta också måla fjällpanelen över och under fönstren.rn<p>Finns det viktiga karaktärsdrag som jag bör tänka på så att jag behåller ursprunget? Finns det litteratur, tidningar, artiklar eller forum som behandlar bevarandet av 70-talet?

Svar:
Hej Nicke Nyfiken! Du ger delvis svar själv när du nämner kontrasten mellan trä och mexiteglet. Typiska färger var mörkbrunt eller svart lasyr på trä. Men det finns även exempel på mörkblått och grönt.rn<p>En alldeles utmärkt källa för dig är boken ”Så byggdes villan” av Leila Reppen. Finns att köpa i vår webbshop. Där tar författarna upp just sådana frågor som du har. Den är dessutom indelad i kapitel om varje årtionde.
/”Mannen med den gula hatten”

keyboard_arrow_up