Mitt hus har ritningar från 1929. På ritningen är det putsat men troligtvis byggdes det med liggande träpanel som det har nu. Understa färgen jag skrapar fram är röd, följd av beige, solgul, ljusare gul och neongul. Utanpå det gul plåt från 70-talet. Fönster är mellangrön sen mörkare grön, brun och vit. Jag lutar åt att nu måla huset med beige och fönster i grönt. Jag har sökt men inte hittat vilken beiga färg som var vanlig. Sannolikt ger den ett mer gult intryck när man ser den på hela huset.
Svar:
Kul att ni har skrapat fram äldre färglager! Under slutet av 1920-talet och början av 30-talet gick man från en kulörrikare period till en något mer enhetlig i funktionalismens anda även om funktionalismen inte hade slagit igenom på bred front än. Den äldre kulörrikedomen, framför allt från perioden runt sekelskiftet ansågs omodern och många valde att måla om utvändigt med färre och ljusare kulörer. Det kan vara en förklaring till spåren av röd färg underst. Mer om den svenska färgsättningshistorien kan du läsa om i artiklarna Färgen genom tiderna och Varje tid har sin färg.
Funktionalismens arkitektur slog inte igenom på en dag och många hus fick en arkitektur som var lite ålderdomligare med inslag av 20-talsklassicismen. Om man vill vara antikvariskt noggrann kan man anpassa färgsättningen till husets arkitektur, det brukar också vara den färgsättning som håller bäst i längden och inte blir ”offer” för tillfälliga trender. Med reservation från ovanstående låter den föreslagna färgsättningen som ett bra förslag. Den beiga i botten på bilden skulle kunna vara en grundfärg, men man kan välja den kulören till fasaden. Fönstren är lik grön umbra rent med ett uns kromoxidgrönt i. Om man önskar avvikande färg på fönsterfodren skulle det fungera bra med en lite ljusare grå.
När ni valt en ungefärlig färgsättning är ett hett tips att köpa provburkar och måla upp på en del av fasaden. Mer att läsa om hur man färgsätter finns i artikeln Konsten att välja fasadfärg. Tänk på att ändrad färgsättning kan kräva bygglov, slå en signal till kommunen och fråga vad som gäller i er kommun.
Jag är uppvuxen i Stockholm men tillbringat somrar och vinterlov i Örnsköldsvikstrakten sedan mitten av sextiotalet. Jag brinner för byggnadsvården och speciellt traditionellt måleri och färgsättning inom- som utomhus. Intresset och kunskapen har ökat efter 23 års anställning som målare på friluftsmuseet Skansen. Som Örnsköldsviksbo satsar jag nu på traditionellt måleri, färgsättning och konsultverksamhet i Västernorrland. Som länsombud vill jag se till att vi vårdar och värnar vår bebyggelse och våra kulturmiljöer, samt väcka intresse för hantverket och äldre material.