fbpx

Badrum på mullbänksgrund i 1800-talshus?

Jag planerar bygga ett badrum i samband med totalrenovering av ett hus byggt början 1800.
Utförandet idag är sk mullbänk. Min fundering är om den bästa lösningen i just detta utrymmet är att gjuta platta med värmeslingor?. Golv o väggar i rummet blir ju en tät lösning för att uppfylla säker vatten.

Svar:

Alla täta och stela konstruktioner i äldre hus kan innebära risker på lång sikt. Det kan vara bra att ha i bakhuvudet när huset är 200 år och förhoppningsvis skall stå lika länge till. Mest skonsamt för huset är att lägga alla våtenheter i en diskret formgiven tillbyggnad men det är inte alltid det går. Det är mer regel än undantag att moderna våtrum förr eller senare får fuktskador. Om badrummet byggs inne i den gamla konstruktionen är ett alternativ att bygga som ett ”hus i huset” med luftning runt om och separat frånuftsventilation. Det genom luftspalten förhöjda golvet kan göras inspekterbart genom en löstagbar tröskel där man också kan mäta fuktigheten vid behov. Golvvärme bidrar till uttorkning med den lilla reservationen att den i sammanhanget har begränsad teknisk livslängd och skador är svåra att upptäcka. Den mest fuktsäkra lösningen är att installera en duschkapin så att man har kontroll över var vattnet tar vägen. En frånluftsfläkt ser till att luftfuktigheten snabbt vädras bort efter duschning.

I Byggnadskultur nr 4 2021 kommer en artikel om våtrum i lera där också resonemang om försäkringar tas upp. Ofta gör åldersavdraget att ersättningen blir marginell när väl skadan är framme.

 

keyboard_arrow_up