fbpx

Åldersbestämning av hussvampsangrepp?

Frågeställare: Bo

Jag har ett äldre hus med torpargrund, som utsatts för hussvampsangrepp under ett köksgolv i husets bottenvåning. Kan åldersbestämning göras av hussvampen, mycelet, för att fastställa när hussvampsangreppet börjat? Med hur stor säkerhet kan åldersbedömningen göras? Vart kan man vända sig för att göra en åldersbedömning?

Svar:

En mykolog kanske kan hjälpa till med en åldersbedömning men frågan är hur exakt den blir och vad syftet är? Om man vill koppla angreppet till någon tidpunkt eller ombyggnad i byggnadens historia är det kanske enklare att fördjupa sig i husets historik med tanke på att nedbrytningen av det organiska materialet kan gå väldigt olika fort. En klassisk orsak till angrepp är till exempel byte av värmesystem från olja/ved till el men även skadade hängrännor och stuprör eller småläckor i vattenledningar är vanliga orsaker.

Meny

Innan du frågar

Ställ en fråga (gammal)

Anmälan Byggnadsvårdsläger

    OBS! Lägret i Näverkärr är nu fullt.
  • OBS! Lägren kan i de flesta fall tillgodose kost vad gäller allergi eller vegetarisk mat, men inte alltid specifika dieter. Var noga med att ange vad du har för matpreferenser så att lägret kan ta ställning till om det går att ordna.
    Observera att du behöver vara medlem i föreningen för att kunna delta på något av våra läger. Här kan du läsa mer om medlemskapen: https://byggnadsvard.se/medlem/medlemskap
    Här godkänner du att bilder som tas på lägerdeltagarna kan komma att användas av Svenska byggnadsvårdsföreningen i marknadsföringen för byggnadsvårdslägren. Marknadsföringen innefattar bland annat hemsida, sociala medier och tidningen Byggnadskultur. Att godkänna är frivilligt, men vi är tacksamma för alla möjligheter att kunna sprida byggnadsvården i våra kanaler.

LÄGG TILL DITT ARRANGEMANG

maj 2020
juni 2020
Inget evenemang hittades!
Visa fler