fbpx

Ålder på tapet i gammalt torp?

Vi har rivit ner många lager tapet i rummet på det gamla torpet.
17-1800 talsbyggnad. Mot lerkliningen ligger denna turkos/röda tapet.
Det skulle vara så intressant att få denna åldersbestämd, vilket år ungefär kan tapeten vara från?

Svar:

Vi skulle datera tapeten till tiden omkring 1870. Mönstertypen förekommer som papperstapet från ca 1860 och under hela det sena 1800-talet. Vi har inte sett exakt detta mönster men liknade och det som motiverar vårt svar är:

– Tycker oss ana en liten flik av något ultramarinblått under tapeten (uppe vid taklisten på en av bilderna) Om en sådan tapet ligger som första lager under skulle det stärka oss ytterligare i att tapeten har satts upp efter 1860 och mer troligt kring 1870.
– Det är för låg upplösning för att vi skall kunna se tryckbilden helt, men den ser definitivt ut att vara valstryckt; det röda ”blöder in” i det blå där valsarna inte ”dansat i takt”. Tryck med två kulörer på en fond blir vanliga vid tiden 1860-70 och kulörkombinationen rött och ljust blått eller brutet vitt är särskilt populär kring 1870.
– Papperet ser ut att vara infärgat ljust rödrosa som blekts på väggar som utsatts av sol och som blivit ngt gulare på andra väggar.
– Särskilt den ljusa blå kulören upplevs dovare och gråare idag (pga av sot) än vad den gjorde när den var ny.
– När det gäller mönstertypen så finner man runt 1860 främst stiliserade liljor och blommor, som de fyrbladiga blommorna som ingår i de röda ränderna på tapeten, i rombiskt formade mönster och gärna tryckta i ultramarinblått. Runt 1870 börjar vi föredra mönster med mer löst bundna och asymmetriska buketter som återkom mer fritt i diagonaler (inte i ränder). Vi valde fortfarande gärna textilimiterande mönster och t ex förstärktes ofta den textila känslan av horisontella streck i blad, som i den här tapeten (vanligt också i damast-/damaskimiterande rokokomönster). Det här mönstret, med en blandning av stiliserade blommor och löst bundna asymmetriska buketter i ränder, kan ses som en övergång från det som var det mest typiska mönstervalet runt 1860 till det som blev ett mer typiskt val omkring 1870.

Sedan försvåras allt av att:
– vi under det sena 1800-talet gärna inreder rum i olika stilar och i ett rum i nyrenässans så skulle detta mönster kunna dyka upp igen, men kanske då hellre i lite mörkare kulörer.
– infärgade röda papper blir mer vanliga under det sena 1800-talet.
– vi under nationalromantiken åter är extra förtjusta i textilimiterande ränder (ränder och de horisontella streck och mönster detaljer som förstärker en textil, vävd och/eller broderade känsla i ett mönster) så mönster av den här typen finns även med under tidigt 1900-tal.

Även om vi utifrån mönstertyp och kulörer daterar tapeten till att sannolikt vara från omkring 1870 är det mot bakgrund av ovansagda svårt att helt slå fast att tapeten satts upp omkring 1870 – att veta vad som satt innan (det kan t ex finnas spår av annat även under lerkliningen) och efter skulle kunna göra dateringen i just denna byggnad ännu mer precis.

Frågan är besvarad av:
Ann-Charlott Strandberg, Lim & Handtryck AB, Mölndal
Mats Qwarfordt och Sara Lundström, Handtryckta Tapeter Långholmen AB, Stockholm

keyboard_arrow_up