fbpx

1800 tals kalkstenshus på Gotland

Frågeställare: Kiki
Golvet, isolerat på 70- talet, ca 40 kvm stort bortrivet pga att bjälkarna(även de borttagna) var angripna av källarsvamp. Torpargrund med jord i botten och endast 2 ventilationshål i muren.
Hur bygger man bäst upp golvet igen för att undvika rötskador? Grus i botten? Cellulosaisolering el mineralull?
Hur många ventilationshål krävs? Bör man ha en fläkt som komplement?
Vill gärna behålla den gamla byggtekniken men inser att bjälkarna måste ersättas med modernare virke.
Tack på förhand

Svar:
För att börja bakifrån. ”Modernare virke” tycker jag du ska glömma. Tänk i stället äldre virkeskvalitet. Det är sannolikt valet av material och metoder på 1970-talet som var bristfälliga.
Vad jag förstår av din beskrivning så är det en luftad konstruktion. Antalet ventilationshål var få för att fukten kunde dels ventileras bort genom dessa dels passera genom den gamla isoleringen av spån, torv eller annat organiskt material. Blindbotten och golvet bestod av brädor. Jag tycker att du ska göra som dom gjorde förr. Kolla också hur du har det med vatten kring huset, marklutning, takvatten. Se till att det kommer bort från grunden. För att hålla koll på läget kan du göra inspektionslucka så att du kan titta ner (ev krypa) i grunden. Du kan också hålla koll genom att sticka in en träläkt in genom ett ventilationshål, dra ut den och mät fuktkvoten. Vid förhöjd fukt kan du förstärka ventilationen med en solcellsfläkt eller dyligt. Många, (även byggnadsvårdare) anser att det är bra att lägga en plastfolie på marken inne i grunden. Att ersätta en del jord med ärtsingel eller mackadamm ökar den fuktavgivande ytan. Utrymmet mellan marken och blindbotten kan du hålla till 1-2 dm.

keyboard_arrow_up