fbpx

Plastfärg på knuttimrad bagarstuga från 1800 – hjälp!

Frågeställare: Athina & Kristian
Hej!
Vi har köpt en mindre gård i Sörmland nära Årdala kyrka. Ett av husen är en fin gammal knuttimrad bagarstuga. Osäker på när stugan är byggd men det står 1847 på spisen inne. Knuttimmerstockarna är ruttna på vissa ställen då man kapslat in fukten när man målat stugan med plastfärg före vår tid. De delar som är förstörda kommer vi att låta hantverkare byta ut mot friska timmerstockar (såga ur de trasiga och sätta in nya, dt går inte att ta isär hela rad för rad) men hur ska vi göra med resten av fasaden? Hur får vi bort plastfärgen från timmerstockarna (skrapa, blästra? går den ens?)och hur ska vi återställa timmerstockarna på bästa sätt utan att förstöra dem? Vi vill gärna behålla knuttimmerstilen om möjligt men vi måste göra nåt omgående, träet faller isär i bitar på vissa ställen, det är förfärligt hur man låtit det förfalla. Tacksam för bra tips! mvh Athina & Kristian

Svar:
En bra skrapa och eventuellt en färgborttagningslampa (ej varmluftspistol) är bra hjälpmedel. Timmerväggen är ju ganska grov så om det är några mindre färgrester kvar så syns det inte under ett nytt lager med röd slamfärg.
Förr i tiden satte man panel på timmerväggarna och knutarna för att förbättra utseendet. Kanske skulle det kunna vara ett alternativ nu när ni även får timmerlagningar på väggarna? Om ni väljer kilsågad panel med olika bredder så kan det ändå ge ett ålderdomligt intryck.
Som medlem i föreningen kan ni rådgöra med ert länsombud.

keyboard_arrow_up