Bevara gamla fackverksväggar

Frågeställare: Norra skåne
Vi renoverar ett mindre hus, ursprungligen från 1700-talet, byggt med sk fackverk. Det satt panel utanpå de ursprungliga fackverksväggarna. Huset hade stått obebott i ca 50 år utan underhåll. Ytterpanelen var i dåligt skick, så den har vi bytt och av de ursprungliga väggarna har vi tagit bort och ersatt rötskadat trä närmast grunden. Vi har valt att ha kvar de gamla fackverksväggarna synliga på insidan.
Nu ska vi rengöra de gamla väggarna som alltså sitter på insidan av huset. Måste vi även ta död på ev kvarvarande röta med något kemiskt medel eller räcker såpa? Vi funderar också på målartvätt som rengöring.
Helst vill vi inte måla dem, men det beror på hur bra resultatet blir med enbart rengöring. Om vi målar, vill vi att träets struktur förblir synlig som vid lasyrmålning, men vi vill använda en miljövänlig färg.

Svar:
Jag tror inte ni kan förvänta er helt jämnt rena väggar. Däremot tror jag att ytan kan bli ganska ren från smuts. Börja med mekanisk rengöring, rot-, mässings-, eller stålborste och noggrann dammsugning. Om det fortfarande känns smutsigt kan ni sen gå på med såpa kallt vatten och rotborste.
Röta är svår att ta död på men man kan ta bort rötskadat material. Och framför allt kan man se till att den inte trivs, dvs se till att klimatet är torrt i huset, helst aldrig över 70-75% Rh.
Lasyrmålning på detta underlag kan bli vanskligt med tanke på att underlaget suger väldigt olika. Av tekniska skäl bör ni undvika en filmbildande färg.