Det finns knappt 30 organiserade friluftsmuseer i Sverige från norr till söder. Jämfört med andra länder är det rekord i förhållande till folkmängd. Vi svenskar gillar visst att starta museer. Men hur är det ställt med den långsiktigare planeringen?
När den första entusiasmen har lagt sig gäller det för andra att ta vid och förvalta för framtida generationer. Det är bra att vi vill hålla våra minnen levande, men friluftsmuseernas alla hus behöver regelbundet underhåll och inte ens Skansen i Stockholm med sin miljonpublik får ihop ekonomin som behövs för att hålla det kulturhistoriska byggnadsbeståndet i fullgott skick.
Inom kulturmiljösektorn fanns, och finns fortfarande, en grundläggande kritik: friluftsmuseernas hus är flyttade från sin autentiska kulturmiljö. Det gör det svårt att få bidrag för renovering och underhåll. Men man börjar se lite annorlunda på detta. Dels för att man i alla tider har flyttat hus, dels för att husflyttning innebär resurshushållning. Men också för att friluftsmuseerna i sig har kulturhistoriska värden. En del byggnader har idag stått längre på museerna än på sin ursprungliga plats.
Sveriges friluftsmuseer har en fantastisk exempelsamling av äldre byggnader och det finns massor att lära om material, tekniker, kulturhistoria, arkitekturhistoria och hållbarhet som är relevant för nya, miljömedvetna husägare i hela landet. Många äger hus från 18- och 1900-talen och undrar hur de är uppbyggda och vilka material man skall välja vid energieffektiviseringar eller tillbyggnader.
Idag, när det finns ett sådant sug efter byggnadsvårdskunskaper, kan man se ny trend hos friluftsmuseerna. Renoveringarna blir till publika attraktioner där besökare, under pågående arbete, kan få titta hur husen är uppbyggda och ställa frågor till erfarna hantverkare. Allt från syllbyten till att svärta spisen lockar en intresserad publik. Man demonstrerar äldre hantverksmetoder och verktyg och lär tillsammans av de kompromisser som har gjorts under åren.
Byggnadsvårdsföreningens byggnadsvårdsläger är fulltecknade, men kanske kan ännu fler friluftsmuseer i framtiden erbjuda intressanta objekt för nyfikna byggnadsvårdare – och samtidigt få lite arbete utfört? Och du husägare: ta vägen förbi ett friluftsmuseum i sommar. Ställ massor av byggnadsvårdsfrågor! På det viset drar vi alla nytta av varandra och säkrar samtidigt friluftsmuseernas framtid.
Stephan Fickler, verksamhetsledare