fbpx

Vittrande tegel i äldre källare?

Jag undrar om ni har något bra bra tips på läsning gällande åtgärd av vittrande källarytterväggar. Vilka undersökningar bör göras? Vad jag förstår är dränering och avledning av vatten från källarväggarna nummer ett. Om det inte går kan man använda offerputs för att kristalliseringar ska ske i putsen istället för i teglet. Hur gör man med befintliga färg- och putsskikt. Bör dessa kontrolleras för att se om det räcker att ta bort det som sitter löst eller kan man behöva ta bort allt innan man putsar med lämplig offerputs? Kan man (eller bör man) skicka in prover för analys någonstans? Räcker det att välja en puts som heter offerputs eller behöver man särskilja egenskaper i olika marknadsförda offerputser? Vid byggnadsvård, kanske man vill ha en äldre variant av puts? Kalkputs? Kan man isblästra väggen för att få bort allt löst och vittrande tegel till en viss styrka och sedan lägga på ett lager offerputs? Behöver underlaget primas på något sätt? Finns det något annat man bör tänka på utöver att lämpligt klimat invändigt är runt 75% för att inte processen ska ske för snabbt men ändå minimera risken för påväxt.

 

Svar:

Som du själv beskriver så är det fukten som är boven i detta fall. Källare är också den del av byggnaden som får mest fukt, ofta från flera håll och former. Vi kan ha kapillär fukt som vandrar upp i murverket, vi kan ha markfukt som pressar mot grundmuren och vi kan ha regn och dagvatten som pressar/ rinner in i grunden. Det är första funderingen att närma sig, vart ifrån kommer fukten och i vilken form.
Du beskriver att det är svårt att göra undersökningar från utsidan men man kan kanske göra någon provgrop för att få lite mer kunskap om markförhållande?
När väl fukten är i grundmuren så är det frostrisk där kylan kan komma åt, i sockeldelen av grundläggningen ovan mark, men även ibland i själva källaren beroende på omständigheter. För just frostproblemet kan då en uppvärmning/ luftcirkulation av källaren vara bra. Men då kommer oftast saltproblematiken in. Salt transporteras i fukten och vid uppvärmning (lägre RF) så kristalliseras saltet, med volymökning som följd och då kan man få sprängningar som följd om detta sker på murverkets yta eller i hårda material få murverket. Ofta går det inte att hindra problemet med fuktvandring utan man får hitta ett förhållningsätt som gör att nedbrytning avstannar eller blir så långsam så det kan vara acceptabelt.
Utifrån förutsättningar som du beskriver kan en så kallad offerputs vare en del av lösningen. Offerputs historiskt var ofta bindemedelsfattiga kalkbruk med ett porsystem som skapade förutsättningar att fukten vandrade ur murverket och ut i putsen, där skede eventuell kristallisering av salter och murverket förblev intakt och därmed behöll sin styrka/ funktion.  Ändrad användning av källarutrymmen gjorde ofta att man inte ville ha ”trasig” puts på väggarna och nya material påfördes som var hårda/ täta. Då såg ytan hel ut under en tid men fukten och salterna och därmed problemen fanns bakom. Till sist blev det en stor skada istället, ofta på murverket som så miste delar av sin funktion.
För att veta vilken produkt som passar just din byggnad är det bra att få så mycket underlag till beslut som möjligt och här är analys av material i murverket och tidigare lagningar/ färger ett bra sätt. En erfaren hantverkare kan göra okulära bedömingar som ofta räcker långt men annars är det så kallade tunnslipsanalyser som är det bästa. Ofta till en ganska hög kostnad tyvärr men är det ett stort arbete planerat så kan det vara väl investerade pengar. Det kan också vara bra att ta prover på saltet för att bedöma vilken typ som finns i väggen och då får man mer förutsättningar att välja metod, detta då olika salter har olika egenskaper/ ursprung.
Platsblandad offerputs kräver ganska stor kunskap hos muraren men det är möjligt. Annars finns färdiga produkter/ system på marknaden. Dessa gör att fukten, och därmed saltet, lockas ut från murverket och eventuell skadebild då blir på dess yta. Ofta kan faktiskt putsen klara sig under många år om man regelbundet sanerar från saltkristaller som kommer på ytan.
På marknaden finns det även en produkt som går under benämning offerputs men som kan beskrivas som en saltresistent puts. Där finns ett stort porsystem som sägs klara av att hålla kvar saltet i putsen utan att denna förstörs. Denna produkt är framtagen i Venedig under dess återkommande översvämningar.
Det pågår även forskning på Lunds universitet där så kallad hampakalk provas för att förebygga saltutfällningar i äldre byggnader.
Att (igen) prova med att hålla inne fukten i murverket skulle jag avråda ifrån, främst för att du beskriver att ni troligen inte kan komma till och undersöka från utsidan och nästan aldrig kan man komma till att undersöka markförutsättningar under grundläggning. Så det troliga resultatet skulle bli en totalt vattenmättad grund, ingen kristallisering av salt i 100% fukt men väldigt många andra problem som följd. Kanske även en bra bit upp i byggnadens väggar.
För att komma längre krävs troligen platsbesök och vidare analyser av expertis. För att hitta en erfaren konsult i din region kan du kontakta dina länsombud.
keyboard_arrow_up