fbpx

Vindskyddspapp/Ångbroms i glasveranda med enkelglas

Hej,
Har just genomfört en totalrenovering av befintlig glasveranda på familjevilla byggd 1908. Inkl. nytillverkade spröjsbågar (enkelglas).
Detta är ju ett utrymme som värms upp endast av solen genom de förhållandevis stora glasytorna. Under fönstren är det väggar. Dessa var förut bara typ ”tomma lådor”. Jag ville ha lite mer isolering.
Så utifrån och in, så har dessa väggar nu följande skikt: Ytterpanel(lika som fastigheten i övrigt), Luftspalt (2 cm), diffusionsöppen vindskyddspapp, cellulosaisolering (hygroskopiskt, skivor, 45 mm tjocka), diffusionsöppen vindskyddspapp, innervägg.
Jag har nu (efteråt…) noterat att det finns ångbroms och kanske även något som heter variabel ångbroms. Om jag förstår detta rätt, så skulle detta kunna vara intressant på insidan av isolerskivorna.
Men jag blir inte riktigt klok på detta. Utrymmet är ju att betrakta som kallställt. Över tid (sommar/vinter tex) så kan ju fuktvandring då byta riktning (inifrån och ut men ibland tvärtom). Vad blir i denna situation bättre med ångbroms på en (eller båda?) sidorna av isolerskivorna ställt i jämförelse med att man (som jag nu gjort), använder diffusionsöppen vindskyddspapp på båda sidorna av isolerskivorna?

Svar:

I och med att konstruktionen inte är uppvärmd kan förhållanden som du beskriver periodvis vara omvända med värme och kyla jämfört med en vanlig isolerad vägg. Det innebär att väggens egenskap att buffra och avge fukt i princip skall fungera åt båda hållen och därför hade till exempel massivt virke som i en plank- eller timmervägg fungerat bra. De stora glasytorna med enkelglas i glasverandan är den sämst isolerande delen av konstruktionen och isolering i väggdelarna under fönstren kommer att ha en relativt marginell betydelse. Yttre förhållanden som väderläge och skuggning av träd och buskar har betydelse och det som fungerar på ett hus kanske inte fungerar på ett annat. Genomsnittligt är temperaturen trots allt varmare inomhus än utomhus pga solinstrålning och vindtäthet vilket sett över tid ger ett torrare klimat inomhus. En tunn, hygroskopisk isolering som du beskriver bör ha förutsättningar att kunna hantera eventuell fuktbelastning, det hade varit värre med en tjockare isolering.

keyboard_arrow_up