fbpx

Vindpapp vid invändig isolering timmervägg

Vi vill bevara den yttre timmerkaraktären och husets gamla utseende och kommer därför isolera invändigt. Huset har innan renoveringen (pga hussvamp) delvis även varit isolerat på insidan. Väggarna har tidigare då bestått av (utifrån) timmer, tapet/papp, tretex, mineralull (45-80mm), spånskiva och fiberduk. Jag vill dock nu försöka använda naturliga material rakt igenom, och difussionsöppet.
Jag har tänkt att isolera med träfiberisolering (45-120mm då jag rätar upp väggarna) med träpanel innerst. Min fundering är om jag ska sätta papp mellan isolering och timmer och/eller papp mellan isolering och invändig träpanel? Har läst att ni i andra frågor rekommenderat att sätta papp mot timret men har läst på andra forum att man även rekommenderar att sätta den innanför isoleringen. Själv tycker jag det viktigaste borde vara att få det lufttätt utifrån. Har flera som sagt att timret ser vältätat ut men tänker att det kanske är svårt att få det helt tätt ändå, och därför borde det viktigaste vara att ha papp mellan isolering och timmer? Om man visste att timret vore helt tätt så borde pappen mellan isolering och timmer inte behövas? Om man sätter papp mot timret, rekommenderar ni spik/nubb eller lim? Går det använda vanligt tapetklister?
Tycker ni att det är onödigt att sätta papp på båda sidor om isoleringen? Isolerförmågan påverkas ju av luftrörelser och tänker att det optimala vore papp på båda sidor, men samtidigt blir det kanske inte så mycket luftrörelser inne i huset om man har tätat mellan isolering och timmer? Tilläggas kan också göras att vi kommer ha frånluftventilation för att undvika övertryck i huset då vi inte kommer elda konstant i murstocken.
Vilken papp rekommenderar ni? Är lumppapp tillräckligt lufttät?

Svar:

Det mest estetiska är tyvärr inte alltid det bästa för huset. En tjock isolering invändigt gör att timmerstommen blir kallare och därmed fuktigare. Det vill säga att den isolerar sämre och blir mer känslig för insekter och mögel. Genom isoleringen invändigt förlorar den också sin värmetröga funktion. I princip vill man ha vindtätt utifrån, därför har många äldre bostadshus vindpapp under en ytterpanel. I ert fall hoppas man att timran är väl timrad och drevat utan glipor i knutarna men stommen kommer ändå att kylas  av när det blåser kalla vindar.

Invändigt är det svårt att säga var gränsen går mellan tjock och måttlig isolering, det beror på många faktorer som läge i topografin, täthet, skuggning och annat. Man vet av erfarenhet att lerklining invändigt är bra som fuktbuffert och vindtätning. Man bör undvika täta lager mitt i en sån här konstruktion eftersom fukt har en tendens att anrika sig invid. Kanske är det läge att minska den invändiga isoleringstjockleken och/eller använda lerklining  på timret istället? Tilläggsisolering av väggar är också bland de energieffektiviseringsåtgärder som är svårast att räkna hem. Läs mer om detta i Energiboken.

 

keyboard_arrow_up