Vilken typ av färg till väggar i kök?

Renoverar kök. Vilken sorts färg rekommenderar ni att jag ska använda för målning av väggarna? Kan de målas med linoljefärg? Skåpen, golvet och snickerierna ska målas med linoljefärg. Undrar vad som är lämpligt med tanke på att det är ett kök/fukt m.m. Vill inte ha plastfärg.

Svar:

Gamla tiders kök blev snabbt sotiga av vedspisen och kladdiga av os och fett från matlagningen. Matlagningen var också mer omfattande eftersom man utgick från basala råvaror jämfört med dagens mer eller mindre prefabricerade rätter. Spismuren kalkades ofta varje år i samband med julstädning vilket säger något om underhållsintervallen. Limfärg i tak och på väggar var billig men inte avtorkningsbar på samma sätt som den dyrare linoljefärgen. Runt förra sekelskiftet 1900 blev det allt vanligare med linoljefärg på tak- och väggpaneler i köksutrymmen men det går även bra att måla på andra material som till exempel puts. Rengöring av linoljefärgsmålade ytor skall inte göras med såpa eftersom det är alkaliskt och bryter ned färgen. Använd pH-neutralt medel som till exempel Yes.

Meny

Innan du frågar

Ställ en fråga (gammal)

Anmälan Byggnadsvårdsläger

    OBS! Lägret i Näverkärr är nu fullt.
  • OBS! Lägren kan i de flesta fall tillgodose kost vad gäller allergi eller vegetarisk mat, men inte alltid specifika dieter. Var noga med att ange vad du har för matpreferenser så att lägret kan ta ställning till om det går att ordna.
    Observera att du behöver vara medlem i föreningen för att kunna delta på något av våra läger. Här kan du läsa mer om medlemskapen: https://byggnadsvard.se/medlem/medlemskap
    Här godkänner du att bilder som tas på lägerdeltagarna kan komma att användas av Svenska byggnadsvårdsföreningen i marknadsföringen för byggnadsvårdslägren. Marknadsföringen innefattar bland annat hemsida, sociala medier och tidningen Byggnadskultur. Att godkänna är frivilligt, men vi är tacksamma för alla möjligheter att kunna sprida byggnadsvården i våra kanaler.

LÄGG TILL DITT ARRANGEMANG

april 2020
Inget evenemang hittades!
Visa fler