Ventilation i renoverat hus från 20-tal

Vi har precis köpt ett hus, 1 och 3/4-plan med mansardtak från 1920-talet. Fasaden är reverterad och original. Källaren finns under hela huset och är för tillfället oisolerad och med 1 samt 2-glasfönster. Övriga fönster är bytta till moderna 3glas-fönster av tidigare ägare. Vindsbjälklaget är isolerat med 10-15 cm sågspån. Taket består av tegel lagt på läkt som är spikad direkt på spåntak, utan annat tätskikt. Huset värms i dagsläget upp av direktverkande el-radiatorer samt eldstäder på båda plan.

För att förbättra uppvärmningsekonomin samt inomhusklimat/ komfort i huset så funderar vi på att (tilläggs)isolera källare i samband med dränering (den är mycket fuktig idag), likaså isolera vindsbjälklag med t.ex. kutterspån alt. cellulosa/ lösull och fuktspärr samt installera vattenburen värme från luft/bergvärmepump alt. fjärrvärme. Vi är oroliga för försämrad ventilation, kondensation och annan problematik som kan uppstå.

Vad är den generella rekommendationen utifrån ovan beskrivning samt hur skulle man kunna gå vidare för att med expert-hjälp av olika kompetenser (vilka?) hitta och justera in den bästa lösningen?

Svar:

En utvändig dränering och bortledning av takavvattningen i markavlopp brukar vara

Intressant, eller hur?

Som medlem får du tillgång till alla våra artiklar och kan ställa frågor om byggnadsvård.
Bli medlem för att läsa vidare eller logga in nedanför.

Inget/Glömt lösenord?
keyboard_arrow_up