fbpx

Hur mår Visby ringmur? Inte kan väl ett sådant monument vara utsatt för hot? Ansvaret för ringmuren har pendlat fram och tillbaka under decennier utan tydliga ansvarsförhållanden. Idag finns ingen konkret plan för att säkerställa murens långsiktiga underhåll.

Ringmuren omgärdar Visby och är en upplevelse som inte undgår någon. Muren är en viktig del av Visbys identitet och att den har höga kulturhistoriska värden är något som anses som självklart. Men den har inte alltid setts som en tillgång. Det berättas att det under landshövdingen Grönhagens tid på 1740-talet lades ett förslag om att riva muren och bränna kalk av rivningsmassorna.

Sedan 1800-talet har murens värden sällan ifrågasatts och man insåg redan då att ruinerna också hade höga turistvärden som man borde slå vakt om.

Nordeuropas bäst bevarade stadsmur
Under 1100- och 1200-talen fick gotländsk handel och sjöfart en viktig roll i Östersjöområdet. Som centrum för internationell handel och kultur blev Visby en betydelsefull stad. Ringmuren uppfördes i början av 1200-talet och är Nordeuropas bäst bevarade stadsmur. På 1840-talet började man etablera bebyggelse utanför murarna, då hade muren varit stadsgräns i 600 år.

Ringmuren har under 750 år ägts av Visby stad, det som efter kommunsammanslagningen 1971 blev Gotlands kommun men förvaltningsansvaret ligger på

Intressant, eller hur?

Som medlem får du tillgång till alla våra artiklar och kan ställa frågor om byggnadsvård.
Bli medlem för att läsa vidare eller logga in nedanför.

Inget/Glömt lösenord?
keyboard_arrow_up