Hanna F. Bylund
79624
hanna@bylunds.net",
Hanna
Hej, Vi har gjort en tillbyggnad på vårt hus 1800-talshus där vi har satt in nytillverkade träfönster (målade med linoljefärg). Vi har valt att enbart ha en vattbräda mellan karm och foder och alltså skippa plåtblecket. För så ser de gamla fönstren ut. Nu till min fråga, bör vi täta på något sätt – i så fall hur? – mellan vattbrädan och karmen. Tidigare ägare har på de gamla fönstren lagt en mjukfog, typ latex men det känns inte helt rätt tycker vi. Eller är det så att vi faktiskt borde klä brädan med plåt iaf? vilket vi tycker känns för modernt, plåten gjorde väl entre förrän frampå 50-talet?… Hur får vi det hållbart? fönster, karm och foder målas med äkta linoljefärg. Räcker det att stryka med linolja samt måla om vid behov eller bör vi göra något mer? //Hanna
"cc3a5ff0-da39-4cfb-8a78-d889e38c6462":
"0":
"file": "images/faq/fragor/hannabylunds.net/IMG_6484.jpg",
"title": "",
"file2": "",
"overlay_effect": "",
"caption": "",
"width": 640,
"height": 480
,
"1":
"file": "images/faq/fragor/hannabylunds.net/IMG_6486.jpg",
"title": "",
"file2": "",
"overlay_effect": "",
"caption": "",
"width": 640,
"height": 480
,
Om de gamla fönstren har varit täta och fungerat bra och de nya fönstersnickerierna är gjorda på exakt samma vis bör det fungera. Men det kan alltid uppkomma orsaker och finnas anledningar som kan förändra förutsättningarna som till exempel hur väderutsatta fönstren är. Om det efter några år visar sig att ett plåtbleck behövs så kan man ju alltid komplettera.
Är en oberoende, ideell förening som jobbar för skydda, vårda och bevara byggnader och bebyggelsemiljöer från alla tider. Det gör vi genom att skapa opinion, sprida och förmedla kunskap om byggnadsvård, beprövad byggnadsteknik och hållbart byggande.