fbpx

Våtrumsskydda timmerväggar i badrum.

Vi har byggt ett timmerhus, med 8 tums timmer, på ca 100 kvm vid en gammal fäbodvall, Sjökallafäbodarna, väster om Bergby i Gästrikland. Badrummet som vi ska färdigställa har två väggar, en ytter- och en innervägg, i timmer, ca 2 x 2,6 m, alltså 5,2 kvm. Toalett och tvättställ placeras mot innerväggen i timmer medan tvättmaskinen placeras i hörnet där de två timmerväggarna går ihop. Golvet i badrummet är en gjuten betongplatta med golvvärme där det kommer att bli klinkers. De andra två väggarna blir sedvanligt byggmaterial med våtrumsvägg. Duschkabinen kommer att placeras i hörnet mot dessa två väggar. Innertimmerväggen är 380 cm hög i ena änden och 260 cm mot ytterväggen. Vi tycker att det vore synd att bygga in och “gömma” de fina timmerväggarna med våtrumsvägg. Finns det någon annan godkänd lösning att skydda timmerväggarna mot fukt. Vi kommer naturligtvis också ha en väggfläkt som känner av och driver ut fukten.

Svar:

Fuktproblem uppstår vid läckage eller hög luftfuktighet. Om ni har en pålitlig hygrostatstyrd frånluftsfläkt återstår bara läckagerisken. Läckage uppstår normalt i genomföringar eller när tätskiktet inte håller tätt längre. Byggnadsvårdare brukar förespråka hel duschkabin med kar så att man har full kontroll över hur vattnet rinner ut genom avloppet. Kar med liknande funktion finns även till tvättmaskiner. Därmed blir våtrumsskikten inte längre nödvändiga. Men försäkringsbolagen kan vara svåra att övertyga. Därför är det klokt att ta kontakt med ert bolag och diskutera vad försäkringen täcker i de olika fallen.

Meny

Innan du frågar

Ställ en fråga (gammal)

Anmälan Byggnadsvårdsläger

    OBS! Lägret i Näverkärr är nu fullt.
  • OBS! Lägren kan i de flesta fall tillgodose kost vad gäller allergi eller vegetarisk mat, men inte alltid specifika dieter. Var noga med att ange vad du har för matpreferenser så att lägret kan ta ställning till om det går att ordna.
    Observera att du behöver vara medlem i föreningen för att kunna delta på något av våra läger. Här kan du läsa mer om medlemskapen: https://byggnadsvard.se/medlem/medlemskap
    Här godkänner du att bilder som tas på lägerdeltagarna kan komma att användas av Svenska byggnadsvårdsföreningen i marknadsföringen för byggnadsvårdslägren. Marknadsföringen innefattar bland annat hemsida, sociala medier och tidningen Byggnadskultur. Att godkänna är frivilligt, men vi är tacksamma för alla möjligheter att kunna sprida byggnadsvården i våra kanaler.

LÄGG TILL DITT ARRANGEMANG

maj 2020
juni 2020
juli 2020
jul 01 2020

Kubbmurning

Nynäs Slott, Tystberga, Sverige
Inget evenemang hittades!
Visa fler