Värme i missionshus från 1880-talet

Hej, jag och min fru äger ett gammalt missionshus mellan Gränna och Ödeshög. Huset är 120 kvm fördelat på två våningar med en stor sal på BV och två rum på övervåningen inkl fyra kattvindar.

Vi har sedan några år sedan tillbaka påbörjat en renovering för att det med bibehållen charm ska bli mer modernt. Huset är i två våningar och vi har nu, framförallt börjat med nederdelen samt trapphuset. En viktig del är att få det varmare så isolering har gjorts på olika sätt bla la vi hasopor i golvet. Vi har installerat en ny kamin, eldrör fanns framdraget men gamla kaminen var borta. Vidare satte vi en luftvärmepump. Vi tänker att med god isolering (mössa, sockar och till viss del vantar) ska vi få en grund att stå på. Det tillsammans med kaminen och luftvärmepumpen ska utgöra vår bas, men hur ska vi tänka om det blir riktigt kallt? Min tanke just nu är att installera, antingen fasta eller lösa elelement. Tacksam för era erfarenheter och tankar.

Svar:

Det är inte sällan som missionshus och andra samlingslokaler var sparsamt isolerade, de var ju inte i första hand tänkta att användas som permanentbostäder. Jag tror ni kommer ganska långt med en kamin och en luftvärmepump men det är nog bra att se över isoleringen som helhet så att inte energiförbrukningen blir för hög. Om ni har enkelfönster vinner ni mycket komfort och besparing på att sätta in innerbågar på vintern, gärna med LE-glas som isolerar bättre. En annan ganska effektiv åtgärd, som också är relativt billig, är att tilläggsisolera vinden med till exempel cellulosafiber. Men det finns många andra mer eller mindre enkla åtgärder ni kan göra. Läs Energiboken som tar upp det mesta man kan behöva veta i ämnet.

Lösa elradiatorer är bra eftersom de går att ta bort om de inte längre behövs eller flyttas dit det är som kallast. När ni har blivit klara med isoleringsåtgärderna kan ni överväga eventuellt fast montage där ni vet att det behövs.

 

Meny

Innan du frågar

Ställ en fråga (gammal)

Anmälan Byggnadsvårdsläger

    OBS! Lägret i Näverkärr är nu fullt.
  • OBS! Lägren kan i de flesta fall tillgodose kost vad gäller allergi eller vegetarisk mat, men inte alltid specifika dieter. Var noga med att ange vad du har för matpreferenser så att lägret kan ta ställning till om det går att ordna.
    Observera att du behöver vara medlem i föreningen för att kunna delta på något av våra läger. Här kan du läsa mer om medlemskapen: https://byggnadsvard.se/medlem/medlemskap
    Här godkänner du att bilder som tas på lägerdeltagarna kan komma att användas av Svenska byggnadsvårdsföreningen i marknadsföringen för byggnadsvårdslägren. Marknadsföringen innefattar bland annat hemsida, sociala medier och tidningen Byggnadskultur. Att godkänna är frivilligt, men vi är tacksamma för alla möjligheter att kunna sprida byggnadsvården i våra kanaler.

LÄGG TILL DITT ARRANGEMANG

april 2020
maj 2020
maj 03 2020

Jättegrönt

Friluftsmuseet Gamla Linköping, Tunnbindaregatan, Linköping, Sverige
Inget evenemang hittades!
Visa fler