fbpx

Varför ska du söka vårt stipendium?

{51fecbd2-45b6-4542-a20f-f2941b71c9b9″

Möt Åsa Landahl, förra årets stipendiat! Åsa är 35 år och deltog i somras vid byggnadsvårdslägret Vita villan på Öland.

Sist vi hördes hade du just tagit examen från arkitektutbildningen vid Chalmers, vad gör du idag?
– Flyttade till Stockholm i december och bor nu på Stora Rålambshov och jobbar på arkitektkontoret Spridd.

Hur var det att delta på byggnadsvårdslägret i somras?
– Det var lärorikt, socialt berikande och avkopplande på samma gång. Mötet med de två lägerledarna, snickare Anders Bergstrand och målarmästare Jan-Olov ”Knallen” och deras gedigna hantverkskunskap var häftigt. Att få ta del av den, det är ingenting man förvärvar på en handvändning.

Finns det någonting som du lärde dig på Vita villan som utmärkt sig extra?
– Jo, tillexempel om limfärgens vackra yta på ett välspänt papptak! Vi fick även lära oss hur tillverkningen av just limfärg går till och hur den ska användas. Under lägret tapetserade vi en del, nu hade jag gjort det innan men lärde mig ändå några nya knep. Vi arbetade också med finsnickeri från grunden! En intressant erfarenhet var den vi fick ihop med antikvarien som var med och tog beslut om hur det skulle se ut i Vita villan. Vi fick lära oss hur en antikvarie arbetar och att det sällan finns givna svar utan ofta handlar om personliga avvägningar. Materialkunskap och tekniska knep har jag med mig från min tid på byggnadsvårdslägret!

Hur upplever du att ditt deltagande på ett byggnadsvårdsläger bidragit till din utbildning och framtida yrkesroll?
– All erfarenhet lägger sig som i ett bibliotek att referera till. Som ett komplement till min arkitektutbildning har det varit en fin erfarenhet. Man hungrar liksom efter det praktiska! När man är på plats och arbetar på det här sättet lär man sig en hel del som inte går att läsa i böcker. Till exempel att det under arbetets gång kan dyka upp saker som avviker från den ursprungliga planen och att man får fatta nya beslut mitt i ett jobb. Det har varit intressant att ta del av avvägningen mellan estetik och praktik. Kontakten med hantverkaren när man jobbar i den lilla skalan är också viktig att ha med sig. Vi talade ibland olika språk och hade olika infallsvinklar, men tar man tillvara på dom kan bra bli ännu bättre.

Skulle du rekommendera andra studenter att åka på byggnadsvårdsläger?
– Ja absolut, alla tillfällen att byta miljö, komma ut i verkligheten och närmare material, hantverk och hantverkare är att ta tillvara på. Jag har ju läst en introduktionskurs i byggnadsvård och vill gärna hålla det vid liv. Även om jag som arkitekt arbetar med projekt som handlar om andra saker kan jag med fördel väga in byggnadsvården även där. Nu finns en medvetenhet som väckt nya tankar och bredare perspektiv. Vi pratade en del under lägret om hur kunskap förs vidare och att det i dagens arbetsklimat inte finns ekonomiskt utrymme för lärlingar. Det är ju lite oroväckande att det kunnande som idag finns hos våra långt erfarna hantverkare inte får chans att föras vidare till kommande generationer. Byggnadsvårdslägren fyller där en viktig funktion!


Sök vårt stipendium nu så får du chansen att uppleva valfritt byggnadsvårdsläger i sommar!

Åsa Landahl på Byggnadsvårdslägret Vita villan.

”484ac46b-af99-4402-a096-150387e71bf9″

images/asa_landahl1.jpg”>
width”: 500,height”: 533

images/asa_1.jpg”>target”: ””,
width”: 700,height”: 394″4cdd7714-a344-48f4-9e14-185905aa78e9″
dacd631a-f4fc-4c1a-af99-5538145360f8″
”dedd99c4-6be6-4a5a-a08e-e640ae70294c”
”download_limit”: ””,hits”: ”0””67bdec9f-4191-457c-81a3-482b1ea6f362″

keyboard_arrow_up