En av de svenska arkitekter som ägnade sig åt omfattande restaureringar vid sekelskiftet var Isak Gustaf Clason.
Han genomförde mer än 50 restaureringar av herrgårdar och detta innebar ibland att huvudbyggnaden totalt ändrade utseende för att motsvara Clasons idealbild av den svenska herrgården.

Isak Gustaf Clason kom att bli en inflytelserik opinionsbildare inom svensk arkitektur, så även i restaureringsfrågor. Från år 1890 verkade han som professor vid Kungl. Tekniska Högskolan och i hans undervisning ingick övningar i att restaurera herrgårdar. Från 1905 var Clason anställd som 1: e intendent i Överintendentsämbetet med ansvar bland annat för restaureringsfrågor. Till sin hjälp i dessa frågor anställde han Sigurd Curman som då mer konsekvent introducerade de nya antikvariska restaureringsidealen i Sverige.
Clason genomförde mer än femtio restaureringsprojekt för svenska herrgårdar. I en självbiografisk artikel skrev han att dessa herrgårdsrestaureringar varit hans främsta specialitet. Herrgårdsägarnas önskan var i allmänhet att göra ett gammalt opraktiskt, ibland vackert hus, till ett bekvämt och representativt hem med bibehållet
Intressant, eller hur?
Som medlem får du tillgång till alla våra artiklar och kan ställa frågor om byggnadsvård.
Bli medlem för att läsa vidare eller logga in nedanför.