fbpx

Vänhem och Vänkretsen

Västergötland, 20 – 25 augusti

På Nääs slotts- och slöjdseminarieområde finns byggnadsvårdscentret Slöjd & Byggnadsvård som är en del av den regionala förvaltningen för kulturutveckling. Vi på Slöjd & Byggnadsvård ser återigen möjligheten att, tillsammans med fastighetsägaren Nääs Slott/August Abrahamsons Stifelse”, arrangera ett byggnadsvårdsläger ”hemma hos oss” och denna gång med fokus på byggnaderna Vänhem och Vänkretsen.

Kom ihåg att du måste vara inloggad och ha ett aktivt medlemskap för att kunna anmäla dig.

Foto: Okänd

Vänkretsen

Det lilla lusthuset som ibland kallas för Vänkretsen användes först som förråd för ”lekredskap” och låg då närmare huset Källnääs. Senare flyttades det till backen nedanför Vänhem och var en plats som kursdeltagarna kunde använda om de exempelvis fick besök.

Lusthusens historia går hand i hand med trädgårdens och parkernas, de första uppkommer under renässansen (1500-talet) men det är under 1700-talet som de verkligen blir på modet. De är byggnader till för rekreation och avslappning. Visste du förresten att ordet Fåfänga tidigare var benämningen på trädgårdar som stoltserade med ett lusthus eller paviljong?

Vård ord lusthus kommer av tyskans Lusthaus och ska föra tanken till lustgården, eller paradiset. Och visst finns det något både romantiskt och paradisiskt över dem?

Vänhem

Vänhem är från 1800-talets första hälft. Byggnaden uppfördes i stadsdelen Gamlestan öster om  Göteborg som August Abrahamssons sommarbostad. Det flyttades till Nääs år 1873 när en lokal behövdes för den nya skolan. Då tillkom också den stora glasveranda mot sjön och till vänster byggdes den ut med en stor matsal.

Stilen på huset kallas för Schweizerstil. En stil med mycket snickarglädje som var populärt under sent 1800-tal. Huset har byggs ut vid flera tillfällen. År 1885 byggdes den ut med nya gavelparti men endast det södra är kvar för åt andra hållet byggdes den stora matsalen år 1906. Den vackra stora verandan mot sjön byggdes ut 1891 och 1933.

Vänhem användes som matsal och samkvämsrum för seminariedeltagarna. I källaren fanns det stora köket och i den högra delen av huset var föreståndarinnans lägenhet. I övervåningen bodde också de kvinnor som tjänstgjorde i köket.

Vänhems veranda och balkong mot sjön återställdes till orginalutseende år 1987.

Vänhem genom tiderna

Det här får du göra i sommar

Murverkslaning och omfogning på Vänhem

Vi blandar hudrauliskt kalkbruk, murar en pelare samt fogar om en gammal tegelsockel. Handledare är muraren Thomas Andreason.

Fönsterrenovering

Vi renoverar fönster och provar på momenten att ta bort kitt, glasa ur, ta bort färg, sätta tillbaka glasen och kitta. I mån av tid och behov kan ev. trälagningar bli aktuella. Handledare är fönsterhantverkaren och snickaren Henrik Hällerdal.

Färgtrappa, blandning och målning med linoljefärg

Det bjuds på flera olika moment med linoljefärg. Vi undersöker Vänkretsens tidigare färgsättningar genom att ta fram en färgtrappa med byggnadsantikvarien Lisa Molander. Byggnadsvårdaren Chico Hovedskov Crafoord hjälper oss att blanda egen linoljefärg (grund-, slipstrykning- och färdigfärg). Vi målar bland annat fönster med linoljefärg under handledning av målaren Christer Karlsson.

Tak och snickarglädje på Vänkretsen

Byggnaden Vänkretsen har under årens lopp förändrats kraftigt och har bland annat fått ett större taköverhäng. Nu ska byggnaden restaureras och vi kommer att bygga ett helt nytt taköverhäng samt tillverka nya takstolstassar och vindbrädor lika de ursprungliga. Viss rivning ingår i momentet. Handledare är möbelsnickaren, bonnasnickaren och byggnadsvårdaren Manne Swedberg som arbetar både som kursledare och rådgivare inom byggnadsvård för Slöjd & Byggnadsvård.

Aktiviteter

Samtal om färg och färgsättning

Vi samtalar med bebyggelseantikvarie Lisa Molander om färg och färgsättning i samband med ett besök på Slöjd & Byggnadsvårds utställning om färg.

Studiebesök på Gunnebo slott

Vi gör ett studiebesök till Gunnebo slott där vi får en guidad visning av slottet som i slutet av 1700-talet var ett av landets modernaste och dyrbaraste sommarnöjen. Tack vare att arkitekten Carl Wilhelm Carlbergs originalritningar har bevarats har återskapandet av det som har försvunnit eller förstörts möjliggjorts. Vi får även en guidad visning av det nyligen färdigställda orangeriet där vi bland annat får höra om hantverket som ligger bakom byggnadens tillkomst.

Guidad visning av området

Vi får en guidad visning av byggnadsminnet Nääs slott och Slöjdseminarium inklusive museet i Slöjdseminariet.

Pizzabakning

I vedeldad ugn i samband med avslutningsmiddag sista lägerkvällen.

Guidad visning av slottet

Vi får en guidad visning av Nääs slott som är helt bevarat sedan år 1898 och att komma in i slottet är ger känslan av att flyttas 150 år tillbaka i tiden. Slottets 23 rum och kök visas och vi får höra den fantastiska historien om Nääs siste private ägare August Abrahamsons liv och leverne.

Kontakta lägerledaren

Kristina de Rooij, 0707471933

Din lägerledare

Kristina de Rooij

Bebyggelseantikvarie på Slöjd & Byggnadsvård

0707471933

Detta behöver du ta med dig

Arbetskläder
Regnkläder
Skyddsskor
Handskar
Personliga verktyg som kniv, tumstock m.m.

Kost & logi

Lunch ätes på en av Nääsområdets restauranger. Middag och frukost lagas av deltagarna själva med recept och råvaror som Slöjd & Byggnadsvård ombesörjer. Logi erbjuds i byggnaden Björkenääs som uppfördes år 1878 som bostad åt Otto Salomon som var föreståndaren på Nääs slöjdseminarum. Enligt uppgift är byggnaden uppförd i samma stil som tsarens sommarpalats Livadia på Krimhalvön. Björkenääs ligger en kort promenad från lägerplatsen. Kursdeltagarna måste vara beredda på att dela rum. Det erbjuds sängplats i dubbelsäng eller två enkelsängar i varje rum. Två rum är familjerum och har ytterligare sängar. Om någon kursdeltagare önskar eget rum kan detta i möjligaste mån ordnas mot att deltagaren betalar en tilläggsavgift. Sovrummen är jättefina och håller mycket god standard. Bra att veta är dock att sovrummen delar på ett antal gemensamma badrum med dusch och toalett. Rummen har således inte några egna badrum. I Björkenääs finns totalt sju sovrum. Det finns även en matsal, två balkonger och ett fullt utrustat kök. I närheten finns en fin badplats i sjön Sävelången. Björkenääs tillhandahåller täcken, kuddar, sänglinne och handduk, handduk för bad i sjön medtages.

Kommunikation

Med bil

Ställ in: Slöjd & Byggnadsvård, Otto Salomons väg 4, 448 92 Floda, eller koordinaterna: 57.81437060630939, 12.391828740901584.

Med lokaltrafik

Ta pendeltåget mellan Göteborg och Alingsås. Stig av vid Floda station och byt till buss 533 mot Tollered. Stig av vid hållplats Lilla Nääs. Busshållplatsen är belägen vid E20, därefter är det ca 5–10 minuters promenad. Gå under motorvägen, sväng höger in i slottsallén och vänster innan du kommer till bron över sjön Sävelången mot en stor röd byggnad – Källnääs. I denna röda byggnad finns Slöjd & Byggnadsvård.

Sök resa på Västtrafiks hemsida: vasttrafik.se

Du kan också ta en trevlig promenad genom skogen från Floda station. Det tar ca 25 minuter.

Tider

Rekommenderad ankomst: 1400 söndag 20 augusti
Obligatorisk ankomst: 15:00 söndag 20 augusti
Arbetstider på lägret är: 08:30-17:00
Avslut: 17:00 fredag 25 augusti

Priser 2023

Ordinarie: 5 450 SEK

Student: 4 600 SEK

Anmälan

Tänk på att du måste vara medlem för att få delta på lägret.

Läs igenom betalningsvilkoren innan du anmäler dig.

Vid frågor om lägret kontakta någon av lägerledarna: Kristina de Rooij, 070 747 19 33

Vid övriga frågor kontakta: Hannes Granberg, Kommunikatör och lägerkoordinator, 08 – 30 37 85

Kom ihåg att du måste vara inloggad och ha ett aktivt medlemskap för att kunna anmäla dig.

keyboard_arrow_up