fbpx

Valmat plåttak på förstukvist 1920-tal

Ett torp byggt senast 1847 som ligger i skogskanten på västgöta slätten. Sen är det utbyggt, smaklöst i mitt tycke, på 1960-70-talen. Nu när jag renoverar så går jag bakåt i tiden och tänkte lägga mig i tiden 1920 tal, bräfodrat falu rött.

Jag ska bygga med gamla tekniker, stensatt grund och timmrat syllvarv. Till en början skall förstukvisten ha  öppna väggar.  Jag vill ha “rätt” detaljnivå, bara spikar – inga fula torx. Men plåttaket får jag anlita en plåtfirma för men jag vet inte exakt vad jag ska kräva i materialval och tekniker på falsen m.m. Hoppas det finns någon kunnig här man kan fråga eller vet vart man ska vända sig.

Svar:

Den plåt som användes på 1920-talet var förzinkad eller galvaniserad och det är svårt att få tag på samma kvalitet idag. Både plåt och beskiktning är tunnare och dessutom ligger ett transportskydd på som påverkar egenskaperna.  Utseendemässigt går det nog att återskapa karaktären, även med den förmålade plåten som är den vanligaste på marknaden. Innan du tar kontakt med en erfaren plåtslagare (be om referensobjekt) kan du läsa på: I byggnadskultur finns artikeln Den femte fasaden med ett avsnitt om plåt, Statens fastighetsverk har gjort skriften Byggnadsplåt och smide som finns att ladda ned gratis på deras hemsida och i vår webbshop hittar du skriften Järnplåt – Anvisningar för underhåll och reparation från Riksantikvarieämbetet.

På 1920-talet, och framför allt om det rör sig om ett torp, vore det nog annars mest sannolikt om ditt verandatak hade varit täkt med takpapp, det är både hållbart och vackert.