fbpx

Vallonbruken – kulturhistoriska titthål

Ur järnbruken föddes vårt välstånd. Bruksmiljöerna finns delvis kvar, även om järnframställningen har upphört för länge sedan. Här bor människor som hittat andra utkomster och nu förvaltar sitt arv – det svenska brukssamhället, som blivit en viktig kulturbärare.

Herrgården i Österbybruk uppfördes 1760-70 efter ritningar av Jean Eric Rehn. Fotograf/Illustratör: Ulf Lindahl

»Jag vågar säga, att min kära mor ingenting sett i Sverige, om Hon inte sett Lövsta«, skrev kronprins Gustav, blivande Gustav III, till drottning Lovisa Ulrika. Och geografen Eric Tuneld beskrev 1740 det uppländska järnbruket Lövsta som det största »undret« i den uppländska bruksbygden »övermåttan vackert och har ej sin like i hela riket«.

Än i dag är det tätt mellan »undren« i det norduppländska landskapet – det är tryfferat med drygt trettio vallonbruk i skiftande storlekar och skick, och inte hjälper det att gå utanför riket för att hitta något liknande; ingenstans har järnbruken varit så tydligt avskilda från bondbyarna och med en så karakteristisk arkitektur.

Föreningen Vallonbruk i Uppland

Hösten 1995 påbörjades ett projekt med ambitionen att förvalta detta arv och hålla bruksmiljöerna vid liv och tillgängliga för besökare. Projektet ombildades 1997 till Föreningen Vallonbruk i Uppland och Ann-Charlotte Ljungholm

Intressant, eller hur?

Som medlem får du tillgång till alla våra artiklar och kan ställa frågor om byggnadsvård.
Bli medlem för att läsa vidare eller logga in nedanför.

Inget/Glömt lösenord?
keyboard_arrow_up