fbpx

Vägvisare till hembygden

Äskhults by i Kungsbacka kommun är ett klassiskt besöksmål för den kulturhistoriskt intresserade. Den som läser till bebyggelseantikvarie får åka hit på studieresa. Er redaktör besökte platsen en ovanligt kall februaridag, illa klädd och i sällskap med lika aningslösa kurskamrater utan mössa och vantar. Det får nog bli ett återbesök i sommar, i annan väderlek! FOTO: LGFOTO/WIKIMEDIA

2019-2020 gjorde pandemin att många av oss fick ändra eller helt ställa in våra utlandssemestrar. 2022 är det världsläget och den senaste tidens strejker. Därtill i takt med att fler väljer ett alternativ till flyget, kanske vi ska fräscha upp minnet av alla de platser vi kan se och uppleva här hemma? I 2021-års sommarnummer av Byggnadskultur tipsar våra länsombud om några av sina egna pärlor för den kulturhistoriskt intresserade. Byggnadsvårdens stigfinnare är en brokig skara människor. Somliga vill besöka industriminnen, medeltidskyrkor eller slott, andra vill vandra i kulturlandskap, följa vattenvägar eller turista i stadens äldre villakvarter. Förhoppningsvis finns det något för alla i den här exposén över svenska besöksmål.

Sommaren är här, och många människor längtar extra mycket efter att komma ut och se sig om. Det finns så många fantastiska platser att upptäcka på nära håll, något som blev extra tydligt under förra årets reserestriktioner. Troligen kommer även denna sommar att domineras av semesterfirande inom landets gränser.

Tack vare allemansrätten får du röra dig fritt i den svenska naturen, vid stränderna, i skogarna och bland bergen. I naturreservaten finns tydliga regler för vad besökare har att förhålla sig till, men även utanför de områden som är skyddade enligt lag, innebär rätten till tillträde också ett ansvar för att hantera våra allmänna platser med varsamhet.

Sett på lång sikt innebär de kortare resorna ett mer hållbart sätt att turista, även om vissa platser har upplevt ett visst slitage efter till strömningen av nya besökare. Många uttrycker också att de är trötta på de stora turist målen, och att man gärna vill upptäcka något nytt och unikt. Inte minst läsarna av Byggnadskultur är ofta ute efter att se något som finns lite vid sidan av allfartsvägarna. Det finns en lockelse i att själv leta sig fram till något okänt och dolt.

Men upptäckarlusten blir ju inte mindre av lite hjälp på traven. Vi har samlat Byggnadsvårdsföreningens regionala experter, nämligen våra länsombud, för att hitta de besöksmål som passar extra bra för den som är intresserad av byggnadsvård och kulturhistoria. Länsombuden finns i hela landet, och deras roll är att vara ett stöd för medlemmarna i byggnadsvårdsfrågor, hålla koll på förändringar i den byggda miljön samt att ordna aktiviteter i sitt län. Här presenterar de några av sina unika smultronställen.

Byggnadsminnet Skärva herrgård skapades i en tid av naturromantik och känsla för både antik och medeltida arkitektur. FOTO: WIKICOMMONS/SENDELBACH

Blekinge

Skärva herrgård

I slutet av 1700-talet skapade viceamiralen och skeppsbyggaren Fredric Henric av Chapman och överamiralen och arkitekten Carl August Ehrensvärd flera byggnadsverk inom det som idag är världsarvet Örlogsstaden Karlskrona. Ett av de märkligare är Skärva herrgård. Byggnaden är i en våning med H-formad plan. Centralt finns den stora, åttakantiga kupolen. Byggnadsstilen är en blandning mellan klassicism, medeltid och lokal bondekultur. I dag fungerar byggnaden som hotell.

Ingrid Ågård

Byn kan besökas på egen hand, men under somrarna finns också möjlighet till guidade visningar. FOTO: HEDVIG MOL

Dalarna

Norrboda Gammelstad

I Ore socken, Rättviks kommun, ligger en ovanlig byklunga. Den består av två kringbyggda gårdar, Nissnissgården och Finngården. Gårdarna står på ursprunglig plats längs en gemensam fägata, och består av 27 timmerhus från olika tidsepoker, de äldsta från 1600-talet.

Speciellt är att utvecklingen in i modern tid kan följas genom två nyare bostadshus. Ett av dessa uppfördes under tidigt 1900- tal, det andra är ett kataloghus från 1950-tal. Det är kittlande att föreställa sig den standardhöjning som flytten till 1950-talsvillan måste ha inneburit, från avträde till modernt kök och badrum. Norrboda gammelstad ägs och förvaltas av Ore hembygdsförening.

Hedvig Mol

Det rivna stationshuset i Dals Rostock har byggts upp i skala 1:2 av den ideella föreningen Stationshusföreningen. FOTO: JOHAN JÖNSSON ( JULLE )/WIKWIMEDIA

Dalsland

För kropp och själ

I Dals Rostock kunde man förr dricka brunn. Här fanns också Kroppefjälls sanatorium och stora odlingar av medicinalväxter till apoteken.

I dag är det ett sommarparadis med vackra parker, hembygdsgård och museum, Kerstin Ljungkvists ateljé och Sveriges minsta järnvägsstation.

Sven Sillén

Gotland

En rundtur på norra Gotland

Det finns många kulturmiljöer att besöka på Gotland, fornlämningar vart man än vänder sig, de 92 medeltida kyrkorna kan man ägna minst en veckas semester för att besöka. Men det finns också andra platser att uppleva, inte minst de som berättar något om kalkindustrins påverkan på kulturlandskapet. Ön har en obruten kalkstradition från vikingatiden fram till idag.

På Fårö kan du vandra längs kusten och ut till Norsholmen. Här finns lämningar från kalkindustrin som byggdes upp full av förväntan 1916 av Gotlands Fårö Kalkaktiebolag. Kort efter uppstart insåg man att kalksten höll för dålig kvalitet och därför var man tvungen att lägga ner verksamheten redan 1918. Kvar på holmen finns lämningarna av den något misslyckade industrisatsningen. När man ändå är på Norsholmen ska  man inte missa att den yttersta udden där rester av skeppet Fortuna ligger som förliste 1969.

Sandra Såger

På Limön finns fortfarande några av de gamla masonittälten bevarade. FOTO: LÄNSMUSEET GÄVLEBORG

Gävleborg

Masonittält på Limön

I Gästrikland finns många järnbruk som har satt sina spår i landskapet och präglat bebyggelsen. Men det finns även andra typer av besöksmål för den byggnadsvårdsintresserade. Ett exempel är Limön, från början ett fiskeläge, som år 1939 köptes av Gävle stad för att arrendera ut sommarstugetomter. Endast enkla stugor, så kallade masonittält, var tillåtna. Dessa skulle demonteras varje höst, men har senare förstärkts och byggts på och står numera kvar året runt.

Man kommer ut till ön sommartid med skärgårdsbåt. Här finns stugor och rum att hyra, café med enklare maträtter och badstränder.

Pia Grönwall

Halland

En tidsresa

Ett måste för den byggnadsvårdsintresserade turisten är kulturreservatet och byggnadsminnet Äskhults by. Här finns fyra gårdar i samlade i en by som aldrig skiftades. Här återskapas successivt ett småskaligt kulturlandskap med åkrar, odlingsrösen och slåtterängar, som gör att du kan uppleva hur en västsvensk by kunde se ut för 200 år sedan.

Du är välkommen att promenera i omgivningarna, och det bedrivs också en omfattande publik verksamhet.

Anna Lokrantz

Jämtland och Härjedalen

Medeltida kyrkor

Under medeltiden uppfördes ett 40-tal kyrkor i det nuvarande Jämtlands län (Jämtland och Härjedalens landskap). Många är i dag rivna eller kraftigt ombyggda, men en del kyrkobyggnader har kvar sin medeltidskaraktär: Åre, Frösö, Hackås, Norderö, Kyrkås gamla, Ragunda gamla och Marby gamla. Svenska kyrkans hemsida har mer information från respektive församling.

Olof Edin

Norrbotten

Familjevänligt på Hägnan

Ett stenkast från Gammelstads världsarv finns friluftsmuseet Hägnan med norrbottniska gårdsmiljöer från 1700- till 1900-tal. Passa på att fika i den mysiga restaurangen Fägnan eller gosa med alla djur som under sommaren flyttar in på området.

Hägnan är öppet året om och är väl värt ett besök för alla åldrar.

Erica Duvensjö

Den som väntar på nästa tåg i Hallsberg, kan hinna med att ta en titt på Bergööska huset. FOTO: FALLET/WIKIMEDIA

Närke

Till minne av Karin Larsson

Bergööska huset i Hallsberg, daterat 1887 och ritat av Ferdinand Boberg, huserar Karinföreningen som arbetar för att berätta om Karin Bergöö Larssons liv och verk.

I byggnaden finns en permanent utställning i den så kallade Bergöövåningen. Konstutställningar brukar arrangeras, liksom stipendieutdelning och firande av Karin Larssons födelsedag. I dagsläget är det oklart hur mycket av sådana programpunkter som kan genomföras under år 2021.

Anna Lokrantz

Förutom fabriksmiljön finns ett gammalt affärskontor
och en arbetarbostad att besöka. FOTO: KERSTIN SANDBERG

Roslagen

Industrihistoria

I Norrtälje finns en bevarad industrimiljö där det tidigare tillverkades tändkulemotorer som såldes över hela världen. I dag går det att besöka fabriksmiljön, hälsa på i en arbetarbostad och lära sig mer om teknik och mekanik i Barnens Pythagoras.

Johnny Rosén

Villa Florens, uppförd i böljande jugendstil. FOTO: EMIL BILLBÄCK

Skåne

Namnkunniga arkitekter i Fridhem

I nära anslutning till Ribbersborgsstranden med sitt klassiska kallbadhus, ligger villastaden Fridhem. Området började planläggas 1897 efter att ett konsortium av grosshandlare och skeppsredare köpt marken och styckat av stora tomter.

Gatorna har breda trottoarer och de stora villorna ligger i parkmiljö med inslag av exotiska träd och växter. Villorna är välvårdade och byggda i olika stilar. Här finns bland annat Ragnar Östbergs nationalromantiska Rosenvillan (Beritta Gurrisgatan 19), Villa Neapel i Tudorstil (Adolf Fredriksgatan 3) Rödahus i Arts and Crafts-stil (Caprigatan 3) och Villa Florens i jugendstil (korsningen Regementsgatan/Caprigatan). Pampigast är Fridhemsborg (Fridhemsvägen 2) som uppfördes 1916.

I närheten finns Fridhemstorget med öppen marknad, bokhandel och kaféer. Vid kallbadhuset finns kafeteria och lättare lunch, samt skyddad solterrass.

Emil Billbäck och Arianna Benigno

En tur genom Småland, vid sidan av allfartsvägarna. ILLUSTRATION: KATINKA SCHARTAU

Småland

Välj småvägarna

Vid sidan av de stora vägarna finns det mycket gamla vägnätet som slingrar sig fram mellan utskiftade byar. Utgå från Vetlanda, känt för sitt brutalistiska kommunhus av arkitekten Bent Jörgenssen. Kör i sydostlig riktning mot Nye. Där finns kyrkan från 1200-talet. Håll utkik efter ståtliga mangårdsbyggnader på Hulta och Karlsjö säterier.

Kör vidare mot Skirö kyrka, och studera extra noga dörren till sakristian. På näraliggande Vallby säteri kan du äta lunch. Fortsätt mot Virserums konsthall, inrymd i den gamla pinnstolsfabriken.

Kör rakt väster ut mot Stenberga, och köp en espresso i den lilla lanthandeln. Stenberga kyrka, daterad till 1332, är en av landets få bevarade medeltida träkyrkor.

Kör söderut mot Näshult, som har en vacker träkyrka från 1700- talet, med ett åttkantigt mittskepp. I vägkorset mot länsväg 125 finns en liten butik och restaurang »Sara och Mats« (bord måste förbokas).

Fortsätt mot Åseda och besök Fabriken i Soläng eller kör norrut igen för att se Lemnhults nya och gamla kyrka. Framme i Åseda och Kronobergs län och du köra vidare på en glasbruksrunda till Transjöhyttan, som många inte känner till.

Glöm inte att hålla dig borta från de asfalterade riksvägarna!

Katinka Schartau

Sedan 2017 har taket reparerats. Vindskivor och enstaka fönsterbågar har målats, allt annat återstår. Kontakta länsombud Ana Durán för mer information. FOTO: FREDRIK SKEPPHOLM, 2017

Stockholm

Det lilla huset vid den gamla allfartsvägen

Vi är många som har hjälpts åt för att rädda det lilla huset från rivning. Viss exteriörrenovering är påbörjad och ett antikvariskt vårdprogram är framtaget för skötseln av trädgården. Det mer än 100-åriga huset ligger i Älvsjöskogens naturreservat i stadsdelen Långsjö. Du kommer dit från Huddinge genom Snättringe på vägen som heter Korkskruven. Kommer du istället från Stockholm och Älvsjö heter samma väg Myrvägen. Huset ligger just där vägen byter namn. Här gick Göta Landväg en gång, den uråldriga huvudvägen som förband Stockholm med södra Sverige.

Ana Durán

Hjälmare kanal är landets äldsta konstgjorda vattenväg, med anor från 1629. Här finns nio slussar. FOTO: VISITHJALMAREN.SE

Södermanland

Från vatten till vatten

Starta med att packa ner en utflyktskorg och åk till Hjälmaresund. Väg 56 passerar öarna mellan Hjälmarens södra och norra strand. Det finns flera rastplatser utmed vägen över sjön men den sista norrut är kanske allra vackrast. Det är en skyddad vik med några röda båthus.

Fortsätt norrut efter stoppet och stanna gärna till vid sevärda riddarborgslika byggnadsminnet Stora Sundby slott och dess många vitmålade byggnader. Direkt därpå kommer vägkorsningen i Alberga. Fortsätt några hundra meter fram och tag sen av till vänster mot Västermo. Vacker, lite slingrande väg med många sevärda hus och platser. Efter 7–8 kilometer går vägen över Hjälmare kanal. Här är nästa vattenmål.

Stanna vid kanalen och ta resten av fikat här. Sommartid sker slussning för alla båtar som åker på Hjälmare kanal mellan Hjälmaren och Arbogaån.

Gunilla von Platen

Knivsta stationshus är idag ett vackert blickfång

Uppland

Ett räddat stationshus

Stationshuset stod klart 1865 och är ett av de äldsta och bäst bevarade stationshusen i landet. Byggnaden har restaurerats utan några bidrag eller stöd, med stora ideella insatser från bland annat Byggnadsvårdsföreningens länsombud Henrik Sandevärn och genom byggnadsvårdsläger. I byggnaden finns pub och restaurang.

Läs mer om stationshuset här.

Anna Lokrantz

Kapellet ligger några kilometer väster om Kristinehamn. FOTO: TERESE EKLUND

Värmland

Kapell med många funktioner

Österviks Kapell (1869–72) är uppförd till lokalsamhällets tjänst med små- och folkskola, kapellsal samt präst- och lärarinnebostad. Det sägs att byggherren greve Rudolf med fru Ida Adlersparre var först i Sverige med att servera barnen ett gratis mål mat i källarlokalerna.

Kapellet är uppfört i tegel från det lokala bruket. Det var rivningshotat på 1960-talet, men räddades av komminister och ödekyrkofotograf John Engvall. Han gjorde en enorm insats med hjälp av lokalbefolkningen.

Efter renoveringen byggnadsminnesförklarades byggnaden, år 1985. I dag ägs byggnaden av en intresseförening och används som vigsel- och dopkapell, för fester, skolavslutningar, musiksammankomster och har öppet sommartid för besök med guide. Parken runt byggnaden är välbesökt, speciellt på våren. Byggnaden är också bebodd året runt i de gamla bostadsdelarna.

Terese Eklund

Ricklundsgården arbetar också med att stötta konstnärer, i enlighet med Emma Ricklunds testamente. FOTO: HISTORISKA HUS

Västerbotten

När Italien kom till Saxnäs

För den arkitektur-, konst- och trädgårdsintresserade är ett besök på Ricklundgården i Saxnäs ett måste.

Gården uppfördes på 1940-talet i italiensk stil av konstnärsparet Folke och Emma Ricklund, och har utsikt över Kultsjön och Marsfjällsmassivet. Idag är här museum och konstresidens och öppet för visning sommartid. Huset är ett stycke arkitekturhistoria och liksom det saknar trädgården motstycke i fjällvärlden. Här finns även en ansenlig konstsamling. Ricklundgården byggnadsminnesförklarades 2013 och har under senare år genomgått en varsam restaurering.

Pernilla Lindström

Hjo prisades 1990 av Europa Nostra för sitt arbete med att bevara sin särpräglade trästad. FOTO: ERIK GÄRDEFORS

Västergötland

En tur längs Vättern

Res på grusvägar längs Vätterns västsida, med start vid den stora gården Almnäs med sina imponerande ekonomibyggnader. Almnäs har haft tillverkning av både tegel och ost, och nuförtiden kan man i gårdsbutiken köpa deras egen ost som bär just namnet Tegel.

Panelarkitektur i Hjo. FOTO: ERIK GÄRDEFORS

Fortsätt till Norra Fågelås kyrka med anor från 1100-talet och klockstapel från 1300-talet. Framme i den idylliska trästaden Hjo kan du flanera i stadsparken med sina sekelskiftesvillor från kurortstiden.

Linda Svensson

I Härnösand finns Olof Tempelmans ståtliga gymnasiebyggnad från 1785, numerarådhus. FOTO: ANETTE LUND

Västernorrland

En tur längs kusten

Västernorrland är ett stort län, jag begränsar mig till att tipsa om platser nära kusten. Vi börjar i Sundsvall med norra berget, här finns strövområde med hus och en fin vy över staden.

Fortsätt till Härnösand och Västernorrlands museum, beläget på Murberget. I Lunde finns minnesmonumentet över skotten i Ådalen, alldeles nedanför Sandöbron.

Nästa anhalt blir Köpmanholmen, en bruksort med museum, bevarad bebyggelse och en speciell konstpark.

Slutligen upp till Skeppsmalen och Skagsudde med fyren, tre mil norr om Örnsköldsvik. Här finns surströmmingsmuseum och en liten fiskehamn med historia i Högbergstugan.

Björn Andersson

Arboga har en välbevarad stadskärna, och det är fint att flanera utmed ån. FOTO: ARBOGA KOMMUN

Västmanland

Mötesplats sedan länge

Den anrika staden Arboga hade i forna tider ett strategiskt läge vid Mälaren och blev tidigt en viktig handelsplats. Många har stämt möte i Arboga, mest känt är kanske det som betecknas som Sveriges första riksdag, då Engelbrekt valdes till rikshövitsman år 1435. Staden har en vacker och väbevarad stadskärna som passar bra för promenader. För den industrihistoriskt intresserade finns det gamla elverket från 1889 och bryggerimuseet.

Anna Lokrantz

En unik miljö med dubbel uppsättning av husen i Smedstorps dubbelgård. FOTO: ANNA WÅTZ

Östergötland

Starten på en vandring

Smedstorps dubbelgård från 1700-talet är en unik kulturmiljö i Ydre kommun, med dubbel uppsättning av nästan alla byggnader. De timrade och omålade husen ligger kring en sluten gårdsplan som är uppdelad i en mangård och en fägård. Gården bebos och brukas av samma släkt sedan generationer. Från Smedstorp kan man vandra utmed Östgötaleden till Misterfalls askäng, en hamlad löväng med fin utsikt.

Gunilla Strömberg

Bonustips

Från många landsändar strömmade det in tips till redaktionen. Allt fick inte plats i artikeln, så därför har vi samlat dem i en lång, inspirerande lista.

Dalarna

  • De gamla industrimiljöerna Åg, Vintjärn och Korså längs Malmleden i Falu kommun
  • Upplevelserik vägsträckning med bland annat radbybebyggelse mellan Hosjö och Enviken, Falu kommun
  • Danielsgården i Bingsjö, Rättviks kommun. Gårdsmiljö med mangårdsbyggnad, sommarstuga och fantastiskt dalmåleri
  • Byn Sjurberg, Rättviks kommun. Stora villor i nationalromantisk stil, bland annat Tånggården som utgjorde sommarnöje åt Isak Gustaf Clason
  • Göringens station, Rättviks kommun. Fin järnvägsmiljö med litet stationshus av Folke Zettervall.
  • Hildasholm i Leksands kommun. Axel Munthes sommarvilla med tillhörande trädgård i Arts- and Crafts-stil. Guidade turer sommartid.Särna gammelkyrka, Älvdalens kommun. Träkyrka med jämtländskt rokokomåleri.
  • Sörsjöns kapell, Malung-Sälens kommun. Kanske ett av landets minsta kapell.
  • Järnvägsgatan i Vansbro. Stationssamhälle med stationshus, personalbostäder, järnvägspark och en gatumiljö med butikslokaler och enklare gårdshus.
  • Lars Israel Wahlmans byggnader i Hedemora. I det så kallade Gamla apoteket finns byggnadsvårdsbutik och café.
  • Sundh-huset av Alvar Aalto, Avesta kommun. Ett av endast två bevarade Aalto-hus i Sverige, ett måste för den som besöker södra Dalarna.
  • Koppardalen och Gamla byn, Avesta kommun. Industrimiljö med mängder av slaggsten och fina konsthallen Verket. Bruksmiljö med småhusbebyggelse från 1800-talet.

Dalsland

  • Dalaborg. Nyligen restaurerad ruin med stor betydelse i den svenska historien.
  • Akvedukten i Håverud: Hela miljön kring Håverud och Upperud är sevärd, särskilt sommartid.
  • Dalslands konstmuseum. Permanent utställning av dalsländska möbelhantverkare.
  • Qvantenburg, gård med anor från 1700-talet.
  • Bolstads kyrka med intilliggande stor prästgård som numera är hembygdsgård
  • Grinstad kyrka med sitt kraftigt lutande torn
  • Skifferklädda byggnader, exempelvis klockstapeln vid Järns kyrka och mangårdsbyggnade på Ekholmen
  • Den hisnande Brudfjällsvägen mellan Håverud och Dals Långed.
  • Stenebyskolan i Dals Långed har ofta sommarutställningar.
  • Bäckefors bruksgata och resterna efter det gamla järnbruket.

Gotland

  • Bungenäs var under sin storhetstid ett av Gotlands största kalkbrott med 200 anställda. När kalkbrytningen lades ner 1963 tog militären över platsen och använde den som övningsområde. Det finns både kvar kalkugn och kalklador samt en livsmedelsbutik.
  • Barläst med nyrestaurerade ugnar och kalklador. Från den här platsen har man skeppat kalk sedan 1700-talet fram till 1907. Mitt över viken ser man den moderna kalkindustrin i Slite.
  • Kyllaj med Strandridaregården, som på 1700-talet köptes av kornetten, strandriddaren och kalkpatronen Johan Ahlbom. Lite längre ner mot havet hittar ni fler kalkugnar från kalkbrukets storhetsdagar
  • Groddagården i Fleringe är mest känd som spelmansgård. På somrarna är gården öppen och man kan uppleva den fantastiska halvbyggningen (parstuga i två plan). Salen på ovanvåningen benämns ibland som ett av Gotlands vackraste rum.
  • Bläse kalkbruksmuseum. Kalkindustrin etablerades här 1849 och bruket var i drift till 1946. Här kan man åka kalktåget bort till brottet. På vägen till Bläse passerar man också Storugns där man kan få en glimt av det moderna kalkbruket idag.
  • Ta ett dopp i någon av de gamla kalkbrotten som nu är vattenfyllda!

Gävleborg

  • Gammelstilla bruk med anor från 1650-talet. Idag finns whiskydestilleri och café på platsen, samt teaterföreställningar i ladan. Den som reser hit under rötmånaden har chansen att få se den mystiska Spökön.
  • Mackmyra bruk från 1500-talet. Flera byggnadsminnen, whiskytillverkning, golf och islandshästar.
  • Torsåkers bergsmansgårdar. Bland annat Gammelgården från tidigt 1800-tal.
  • Ockelbo. Stavkyrka från år 2010. Moby kvarn med flottled för timmer. Ockelboskogarna, Wij herrgård med trädgårdar.
  • Gysinge bruk. Bruksmiljö med herrgård, kurser i järnsmide samt lunch i orangeriet.
  • Högbo bruk. Glasblåsning, butiker, lokalproducerad mat och guidade turer. Många fina, äldre byggnader.
  • Forsbacka bruk vars järnhantering startade på 1500-talet. Fin bruksmiljö vid Gavleån.
  • Oslättsfors bruk med fin bruksgata och vackert belägen kyrka vid Lundbosjön.
  • Axmar bruk, fin miljö för promenader, bland annat i bruksparken.
  • Hudiksvall: Fiskarstan med bevarad kvartersstruktur och träbebyggelse från 1800-talet
  • Hälsingtuna och Högs medeltidskyrkor
  • Hillsta i Näsviken, en av få bevarade fyrbyggda gårdar. Här finns även Bed & Breakfast.
  • Delsbo forngård med vackra väggmålningar
  • Utsikt från Avholmsberget.
  • Gränsfors bruk, känt för tillverkning av yxor och verktyg för timring. Säljer allt de tillverkar i butiken och visningar i fabriken. Slipar också medhavda yxor.

Halland

Närke

  • Gamla Folkets hus i Askersund uppfördes som teaterlokal år 1907. Byggnaden var rivningshotad men räddades av en engagerad skara människor i föreningen »Hantverkshuset«.
  • Adolfsbergs sanatorium, en byggnad som stod tom och var rivningshotad i många år, men som nu har rustats upp på ett varsamt sätt och nu inrymmer bostäder.

Skåne

  • Sockerbruksområdet i Arlöv, ett stort industriområde där det fortfarande finns äldre byggnader kvar. I framtiden kommer de att användas som bostad och kontor.
  • Alnarpsparken med kungsgården Alnarp. Idag tillhör alla byggnaderna SLU Alnarp.
  • Limhamn med spår av gammal industri, såsom sillabanan, kalkbrott och silos.
  • Bulltoftaområdet i Malmö, spår efter gammal flygplats och järnvägsverkstäderna i Kirseberg.
  • Kyrkbyn Vomb i Lunds kommun
  • Kulturen Östarp, ett friluftsmuseum på Romeleåsen.
  • Gör en »Gula listan-tour« och besök räddade och rivningshotade byggnader i Skåne län. Gula listan finns på föreningens hemsida.

Stockholm

Södermanland

  • Öljaren runt. Landskap med jordbruksägor och flera naturområden med stora ekbestånd. Större gårdar och herrgårdar utmed sjön, bland annat Julita gård.
  • Utflykt längs »Gröna kusten« från Södertälje till Bråvikslandet vid Norrköping, med nedslag mellan Trosa och Oxelösund. Besök idylliska Trosa med Garvaregården Stadsmuseum, Trostorp arrendetorp vid Åda säteri, Åda Taktegelmuseum och Ekologiska Byggvaruhuset.
  • Nynäs slott från 1600-talets mitt med park och trädgård. Utställningar, bl a Hållbara hus. Isak Gustaf Clason har ritat orangeriet där man kan äta.
  • Fyrvaktarbostaden och Fyrbiträdesbostaden på Femörehuvud vid Oxelösund. Storslagen natur bland klippor och hav. Fyren är nedlagd, men här finns möjlighet att övernatta eller hyra husen för olika aktiviteter.
  • Gammal fin bebyggelse i Strängnäs och Mariefred

Västerbotten

  • Nybygget Rismyrliden, Skellefteå kommun. Föreningen Rismyrlidens vänner visar besökare hur 1800-talsjordbruk gick till.
  • Friluftsmuseet Nordanå, Skellefteå kommun. Historiska byggnader, bland annat lanthandel och smedja.
  • Skellefteå kyrkstad Bonnstan, Skellefteå kommun. 116 kyrkstadshus som användes för övernattning vid kyrkbesök.
  • Lövångers kyrkstad, Skellefteå kommun. 117 stugor, där de flesta används som vandrarhem.
  • Fyrar och lotsplatser vid Bjuröklubb, Pite-Rönnskär och Gåsören, alla i Skellefteå kommun. Berguddens fyr i Umeå kommun.
  • Finnfors kraftverksmuseum, Skellefteå kommun
  • Robersfors bruk startade 1758. På platsen bedrevs järnbruk och sedan sågverk, och bruksmiljön är riksintresse för kulturmiljövården.
  • Thurdinska gården i Robertfors kommun. Gård från 1823 med stora delar i originalutförande.
  • Bygdeå kyrka, Robertsfors kommun, är en av Luleå stifts äldsta kyrkor, och byggdes 1539.
  • Kulturbyn Ratan, Robertsfors kommun. Här finns en hantverksbod med lokalt hantverk. Utsikt över havet och Rataskär.
  • Dalkarlså herrgård, Robertsfors kommun. Uppfört under Häggströmska handelshuset storhetstid på 1800-talet, då det bedrevs sågverk, jordbruk och skeppsvarv på platsen. Idag kan man övernatta på herrgården.
  • Friluftsmuseet Gammlia. Ligger vid Västerbottens museum i Umeå.
  • Norrbyskärs sågverkssamhälle, Umeå kommun. Med färja tar man sig ut till skärgårdsidyllen Norrbyskär med bland annat guidade turer.
  • Klabböle kraftverksmuseum, Umeå kommun. 1958 stoppades driften vid Klabböle kraftstation. Sedan dess bedrivs istället museiverksamhet på platsen.
  • Västerbackens sågverksmuseum, Umeå kommun. Museet berättar om arbetarnas vardag.
  • Olofsfors bruk, Nordmalings kommun. Bruksmiljö som är en av de bäst bevarade i landet. Utsågs till »Årets industriminne« av Svenska industriminnesföreningen år 2014.
  • I Norsjö kommun finns de välbevarade Dahlbergsgården och Fannygården som går att besöka även invändigt.
  • Bastuträsk kulturbyggnader, Norsjö kommun, med skola, beredskapsmuseum, kyrksal mm som visas och drivs av en ideell förening.
  • Museum Göta & Verner, Malå kommun. Bevarat hem där man kan se Verners alla uppfinningar.
  • Friluftsmuseet Gammplatsen, Lycksele kommun. Skogsmuseum på en halvö i Umeälven, tidigare en samlingsplats för samer, nybyggare och handelsmän.
  • Underjordskyrkan i Kristineberg, Lycksele kommun. Ekumenisk kyrka från 1990, belägen 90 meter ned i Kristinebergsgruvan.
  • Örträsk by. Lycksele lappmarksäldsta by.
  • Sjungaregården, Vindelns kommun. Besök ett storbondehem som det såg ut i slutet av 1800-talet.
  • Vindelns hembygdsgård, Vindelns kommun. Flera byggnader från tidigt 1800-tal, samt föremålssamlingar.
  • Järvtjärns skogsarbetarkojor, Vindelns kommun. Vandring i naturreservat fram till en liten skogskoja som användes av skogsarbetare på 1950-talet.
  • Norgefarargården, Vilhelminakommun. Kulturmärkt timmerhus, för de fjällbönder som skulle till handelsplatser i Norge var gården en naturlig anhalt med ogi för bönderna och deras hästar.
  • Fatmomakke och Vilhelmina kyrkstäder, Vilhelmina kommun. Lapplatsen Ammarnäs, Sorsele kommunö Kåtor, stugor, bodar och kyrkor.
  • Torvsjö kvarnar, Åsele kommun. En av norra Europas fortfarande fungerande vattendrivna anläggningar, byggnadsminne sedan 1972.
  • Fjällägenheter i Matsokuddens, Örnbo och Aivak, Sorsele kommun. Fjällägenheterna för nybyggare är en speciell typ av bebyggelse, och ligger inom riksintresse för kulturmiljövården.

Västergötland

Östergötland

  • Häfla Hammarsmedja anlagd 1682. Välbevarad bruksmiljö i Finspångs kommun.
  • Godegårds säteri i Motala kommun. Fd järnbruk med herrgård från 1725, engelsk park och porslinsmuseum.
  • Medevi Brunn i Motala kommun är Nordens äldsta hälsobrunn med 70-tal byggnader från 1700- och 1800-talen.
  • Råås kvarn från 1700-talet. Arbetslivsmuseum i Ydre kommun.
keyboard_arrow_up