fbpx

Vad lär oss branden i Jönköping?

Denna elcentral är mindre lämplig i kulturhistoriskt värdefulla hus. Fotograf/Illustratör: Bruno Svensson

Alla som är intresserade av byggnadskultur har med säkerhet tagit del av den förskräckande branden i Jönköping, och tänkt: Hur skall man förhindra att detta upprepas? Polisen har gjort ett mycket bra arbete och fastslagit exakt var i kvarteret branden började och att den startat i en vanlig elkontakt. Här skall jag förklara hur branden uppstod.

Katastrofen

Söndag morgon den 11 februari 2001 antändes kvarteret Arkadien på grund av ett vanligt och enkelt elfel. Tre q-märkta gårdar med byggnader från slutet av 1600-talet, 1700-talet och 1800-talet drabbades. Den unika miljön hade varit i kontinuerligt bruk från 1600-talet. Gårdsmiljöerna var intakta och kvarterens struktur var oförändrad. På Smedjegatan 28 brann trähusen ner, på nr 26 fick alla hus allvarliga skador medan nr 24 fick en del brand- och vattenskador.

Genom olyckliga omständigheter kunde en glappkontakt i ett skarvuttag före en grendosa antända det gamla kulturhistoriskt värdefulla huset. I grendosan var en frysbox och ett elelement anslutna. Branden startade i ett trapphus och hann sprida sig till grannhuset, innan brandkåren larmades.

Så gick det till

Intressant, eller hur?

Som medlem får du tillgång till alla våra artiklar och kan ställa frågor om byggnadsvård.
Bli medlem för att läsa vidare eller logga in nedanför.

Inget/Glömt lösenord?
keyboard_arrow_up