Ändra ditt omslagsfoto
ThereseSkolden
Ändra ditt omslagsfoto

Byggnadsvård har jag ägnat en stor del av min fritid åt sedan 2009 då jag fattade beslutet att flytta ett torp. Att jag skulle bo i ett gammalt hus har varit en tankeprocess, som troligtvis redan startat i min barndom med många gamla hus i min närhet, som till slut blev en självklarhet. Det var helt otänkbart för mig att bosätta mig i ett hus med material som: plast, betong, glasfiber, aluminium, moderna fönster mm.
Allt föll på plats när jag under en byggnadsvårdskurs, på Slöjd- och Byggnadsvård Nääs utanför Lerum, lärde mig att gamla hus går att flytta och har så gjorts under tidens gång. Genom att läsa all relevant litteratur på området, gå kurser, utbildningar och tillskansa mig rådgivning av kunniga på området samtidigt som jag praktiserade byggnadsvård under hela nedmontering och återuppbyggnadsprocessen av mitt eget torp, från 1915, har jag lärt mig en hel del om både material och hantverk i gamla hus samt nybyggnation. Det är ett mycket spännande och ansvarsfullt arbete. Och jag har ibland slitit mitt hår för att få de båda världarna att gå ihop.
Som länsombud hoppas jag kunna bidra med min erfarenhet kring gamla hus på nya villkor. Hur en kan bevara husets karaktär, ursprungliga stil och hantverk samtidigt som det anpassas till dagens nybyggnadskrav utan att göra åverkan på dess själ.
Jag är också styrelsemedlem och aktiv i ortens hembygdsföreningen. En god plats att förvalta min kunskap och att lära mig mer. Men viktigast är förstås att nå ut till en publik och sprida intresse och kunskaper om gamla traditioner, hantverk och kulturmiljöer. Framförallt gläds jag när jag ser barn och ungdomar, ivrigt och nyfiket pröva på gammalt hantverk och lära mer om våra traditioner. Det skänker mig tillförsikt.

Status för denna avändare är Godkänd
Västra Götaland
Denna användare har inte skapat några inlägg.
Meny

Innan du frågar

Ställ en fråga (gammal)

Anmälan Byggnadsvårdsläger

  • OBS! Lägren kan i de flesta fall tillgodose kost vad gäller allergi eller vegetarisk mat, dock ej specifika dieter).
    Observera att lägret blir billigare med ett medlemskap (dock ej för trädgårdslägret som redan är nedsatt i pris).
    Här godkänner du att bilder som tas på lägerdeltagarna kan komma att användas av Svenska byggnadsvårdsföreningen i marknadsföringen för byggnadsvårdslägren. Marknadsföringen innefattar bland annat hemsida, sociala medier och tidningen Byggnadskultur. Att godkänna är frivilligt, men vi är tacksamma för alla möjligheter att kunna sprida byggnadsvården i våra kanaler.

LÄGG TILL DITT ARRANGEMANG

januari 2020
mars 2020
Inget evenemang hittades!