Vid det årliga pepparkaksbaket kommer det inbyggda bakbordet fram. Nästa generations bagare mjölar kaveln och bakar ut. Måtten är lite skeva, men hjärtat och gumman brukar alltid fungera. Bocken ska man helst undvika, den är så besvärlig med sina svängda horn. Foto: Anna LokrantzBekvämligheter i stort och smått, vissa av dem påverkar hela landskap och andra innebär bara ett lätt vinddrag genom ytterdörren. Somliga är ständigt aktuella och andra ses för tillfället som hopplöst omoderna.
Det finns något lockande med smarta lösningar och nya bekvämligheter, ibland kanske styrda av de tekniska möjligheterna snarare än av ett konkret behov. Men det som är modernt blir också lätt omodernt. Det vilar ofta lite av ett löjets skimmer över tidigare bekvämligheter som man tyckte var så fräna när de kom. Men vissa innovationer etablerar sig och gör sig oumbärliga för många år framöver. Ytterligare andra har en klar och tydlig funktion, men tiderna förändras. Som sopnedkastet. Det är ingen tvekan om att det var en praktisk uppfinning, men den fungerar inte idag när vi ska sopsortera. Det inbyggda bakbordet på bilden ovan var resultatet av en önskan om listiga lösningar som skulle underlätta hushållsarbetet. Redan på 1910-talet gjordes köksstudier och mätningar för att få mer funktionella och moderna kök. På 1940-talet visade en uträkning att en hemmafru hade tio timmars arbetsdag. 1945 togs en standard för köken fram, och det var efter detta som vi fick de typer av kök som vi känner igen idag, med diskbänk och överskåp, utdragbara skärbrädor och ibland ett inbyggt bakbord.
Anna Lokrantz, bebyggelseantikvarie anna.lokrantz@byggnadsvard.com
Är en oberoende, ideell förening som jobbar för skydda, vårda och bevara byggnader och bebyggelsemiljöer från alla tider. Det gör vi genom att skapa opinion, sprida och förmedla kunskap om byggnadsvård, beprövad byggnadsteknik och hållbart byggande.