När byggnader ska energieffektiviseras brukar fokus ligga på att täta husen och förbättra isoleringen. Variationen av metoder och produkter är stor och de flesta diskussioner handlar om vilket isoleringsmaterial som är det bästa. Ofta får vi höra att »fel isolering kan ge fukt«, men vilka är egentligen riskerna med tilläggsisolering? Johan Mattsson tar upp några av dem.

För att förstå hur en tilläggsisolering skulle fungera i ditt hus, behöver du kunskap om hur byggnaden har fungerat tidigare och hur den fungerar idag, under normala förhållanden. Genom att undersöka fuktkritiska konstruktioner och material i huset, kan du få veta om det finns särskilda riskområden avseende ventilation, fuktbelastning eller etablerade svamp- och insektsskador, som du måste ta hänsyn till. En okritisk tilläggsisolering, utan ingående analys av husets egenskaper och användning, är riskabelt.
Framtidens osäkerhet
Det är ingen som vet hur fukt- och temperaturbelastning på en byggnad kommer att bli i framtiden eftersom både yttre och inre förhållanden kan och troligen kommer att förändras. Klimatförändringar innebär inte bara några grader varmare klimat. Det är även en risk för ändrat nederbördsmönster, slagregn och långa perioder med hög relativ luftfuktighet.