Frågeställare: Tomas J
I missionshuset vi renoverar har de kalkputsade väggarna med tillhörande snickerier i stora och lilla salen vid någon tidpunkt blivit målade i ljust grönt och gult. Färgsättningen och nyanserna känns bekanta men vi har inte lyckats placera dem tidsmässigt. Huset har renoverats vid många tillfällen och vi har inte kunnat säkerställa exakt när inredningen fick detta utseende; 1913 gjordes en större ombyggnad invändigt och färgerna tycker vi passar väl in i en jugendfärgskala men en jubileumsskrift om huset och församlingen omnämner invändig målning på nedervåningen (opreciserat) i början av 1940-talet och färgen har en blank yta och flagar på ett sätt som för tankarna till alkydoljefärg. Nyligen såg vi samma färgsättning i köket till butiken Svenska Hem i SVT:s tv-serie ”Fröken Frimans krig”. Om scenografen inte slarvat med tidsepokerna talar väl det för jugend, men kanske är någon i Byggnadsvårdsföreningen bättre lämpad att hjälpa oss tidsbestämma färgsättningen?
Svar:
Kan mycket väl vara jugend, men sättet att måla med en mörkare färg nertill och en ljusare upptill användes fram till 1930-talet, så det kan vara senare målat. En viktig sak som saknas på fotot är det mörka streck mellan den undre mörkare och slitagetåligare linoljefärgen och den övre ljusare kalk- eller limfärgen. Det sträcket drogs i gränsen för att täcka över den u201dblödandeu201d linoljan från den mörkare, undre färgen.
Vicki är bebyggelseantikvarie och ingenjör och arbetar med antikvariska utredningar och konsultuppdrag i egen firma med säte i Stockholm. Vicki har varit ordförande i Föreningen mellan 2014 och 2018 och är även medförfattare till flera böcker om byggnadsvård, senast boken ’Byggnadsvård i lägenheter’