fbpx

Tekniken i byggandet ett hot mot byggnadsvården

Ett exempel på ventilationsombyggnad. Skogs- och Lantbruksakademiens byggnad i Stockholm, Fasad mot gårdssidan med ”snorkel” för luftintag.

En rad missgrepp inom byggnadstekniken har lett till osunda hus och systemteknikens utveckling har gjort att vi idag har svårt att behärska den. Utvecklingen inleddes på 1960-talet och har lett till att risknivån ökat i våra hus. Det skriver docent Per Olof Nylund i denna bakgrund.

Byggandets bidrag till de ”svindlande affärer” som grundlagt dagens krissituation med sjuka eller illa fungerande hus beror på att man släppt fram dåligt underbyggda tekniska förändringar.
Tidigare återhållsamhet ifråga om drastiska förändringar av material, konstruktion, produktionsteknik inom byggandet har ersatts av villigt accepterande av nya djärva grepp”.

Som en följd av utvecklingen från 1960-talet och framåt och speciellt till följd av energisparepoken, från mitten av 70-talet fram till nu, har tekniken förändrats så att vi idag har svårigheter att behärska den.

Utbudet av paketlösningar i form av byggnadstekniska systemlösningar för stommar och ytterhöljen med många nya material, och installationstekniska system och lösningar samverkar på ett invecklat sätt som är svårt att överblicka. Systemtekniken tar överhand över förståelsen.

Många problem som uppträder idag beror på mindre lyckade kombinationer av byggnads- och installationsteknisk

Intressant, eller hur?

Som medlem får du tillgång till alla våra artiklar och kan ställa frågor om byggnadsvård.
Bli medlem för att läsa vidare eller logga in nedanför.

Inget/Glömt lösenord?
keyboard_arrow_up