Vi har ett hus från 1850-talet i Skåne byggt i obränd lera/lersten.
Inför omtapetsering i ett rum visade det sig att kalkputsen var ganska dålig/mycket bom bakom de plastiga strukturtapeterna från 80-/90-talet som satt på väggarna. Vi tog in en murare som knackade ner ganska mycket och putslagade sen med naturligt hydrauliskt kalkbruk. Muraren vill prompt att vi ska kalkmåla väggarna, och menar att det är den enda rimliga behandlingen av väggarna då lerstenshuset måste kunna andas. Enligt muraren innehåller både silikatfärg eller tapeter/tapetklister olika plaster, och han vill därför inte råda oss att använda det alls.
Men vi vill gärna ha tapeter i det här rummet, så vilken metod är i så fall bäst för att tapetsera på helt nyputsade väggar?
Vi vill ju inte hämma kalkputsens egenskaper för mycket, så att lerstensväggarna kan fortsätta andas. Bör den nya putsen primas, målas eller förbehandlas på något sätt innan man klistrar tapeter på den? Finns det också tapetklister som ”andas” och är det stor skillnad på traditionella papperstapeter mot dagens ”non-woven”-tapeter, eller spelar det valet mindre roll? Hur ska vi göra?
Svar:
Jag är murare sedan 30 år tillbaka med egen verksamhet och det är som murare jag hittade kärleken till gamla hus. När jag jobbat i några år fick jag upp ögonen för saker man kunde ställas inför när man arbetade i gamla hus: Varför fungerade inte de nya produkterna som översvämmade byggmarknaden? Varför var husen byggda på liknande vis, fast de inte låg i närheten av varandra?
Snart insåg jag att för att närma mig husbyggnadsprinciperna fick jag leta i helheten under den period som husen byggdes. Hur levde folk och vad levde de av? Vilka material fanns att tillgå?
Jag är aktiv i ett flertal lokala föreningsnätverk och inser att de lokala skillnaderna som finns i landet är viktiga. Länsombud i Svenska byggnadsvårdsföreningen är viktiga av just den anledningen. Vi kan hjälpa till med ett av de första och bästa hjälpmedlen för att åstakomma bättring – studiet av vår egen lokala/regionala byggnadskonst.