Vad vet man om moderna tapeters (samt spackel och klister) påverkan på gamla hus? Finns det bättre och sämre moderna tapeter?

Svar:

Alla täta, hydrofoba skikt kan under vissa omständigheter ställa till problem i gamla hus. Vad gäller tapeter har mögel förekommit till exempel bakom s.k. EasyUp-tapeter och i hus med mullbänkskonstruktion bildas mögel och röta under till exempel plastmattor. I äldre hus som i övrigt inte är diffusionstäta och som har fått täta skikt inbyggda hindras vandrande fuktighet att vädra ut och anrikas vid de täta skikten vilket leder till skador. Men det finns alternativ som limfärgstapeter, lerklining och diffusionsöppna färger. Rådgör med sakkunniga i byggnadsvårdsbutiker som har traditionella material i sitt utbud eller med era länsombud.

Meny

Innan du frågar

Ställ en fråga (gammal)

Anmälan Byggnadsvårdsläger

    OBS! Lägret i Näverkärr är nu fullt.
  • OBS! Lägren kan i de flesta fall tillgodose kost vad gäller allergi eller vegetarisk mat, men inte alltid specifika dieter. Var noga med att ange vad du har för matpreferenser så att lägret kan ta ställning till om det går att ordna.
    Observera att du behöver vara medlem i föreningen för att kunna delta på något av våra läger. Här kan du läsa mer om medlemskapen: https://byggnadsvard.se/medlem/medlemskap
    Här godkänner du att bilder som tas på lägerdeltagarna kan komma att användas av Svenska byggnadsvårdsföreningen i marknadsföringen för byggnadsvårdslägren. Marknadsföringen innefattar bland annat hemsida, sociala medier och tidningen Byggnadskultur. Att godkänna är frivilligt, men vi är tacksamma för alla möjligheter att kunna sprida byggnadsvården i våra kanaler.

LÄGG TILL DITT ARRANGEMANG

april 2020
Inget evenemang hittades!
Visa fler