Frågeställare: Ann-Marie
Har ett timmerhus i Jämtland från 1860. Bytte tak i somras till shingel och upptäcker nu att snön smälter på nästan hela taket, värmeläckage. Vi hade mycket dåligt tegel innan så ett nytt tak var ett måste. Vi har även installerat en braskamin så i vinter har vi inte frusit! Men..vad göra med isoleringen av vinden för att inte all värme ska gå ut genom taket? Hela nedervåningen är inredd men endast ett rum på övervåningen, resten av övervåningen är fullstora kallvindar med öppet ända upp till takspånen. Har inte råd attt bygga innertak och isolera hela vinden men funderar på om det kan vara klokt att lyfta golvet på vinden och där tilläggisolera. Vad kan vara lämplig isolering, spån som det är nu, hur tjockt?
Snösmältningen började på ömse sidor om skorstenen och har sedan spridit sig ut över nästan hela taket. Är orolig för at när isen släpper från taket kommer den att ta med sig hängrännorna! Förra vintern eldade vi bara i en kakelugn och köksspis och i år har vi även kaminen så den har ju gjort att skorstenen har blivit mycket varmare. Några förslag på isolering?
Svar:
Mitt råd är att tilläggsisolera golvet på vinden så att du behåller värmen på bottenvåningen och låter vindsutrymmet vara kallt. I ett gammalt hus med timmer och sågspånsisolering passar det bäst att fortsätta använda material med samma egenskaper som de material som finns nu. Välj därför cellulosaisolering som finns av olika fabrikat. Det vanligaste är lösull gjort av tidningspapper eller nytt trä. Lösullen har den fördelen att den sprutas in och fyller alla ojämnheter. Det finns ingen anledning att ta bort sågspånsfyllningen utan komplettera med ny lösull ovanpå sågspånen. Använd ingen plastfolie utan både trä och detta isoleringsmaterial kan både ta emot fukt och avge fukten igen på det sätt som gamla hus alltid har fungerat.
På detta sätt får du en prisvärd och effektiv isolering av bostadsvåningen men snön på ditt tak kommer dock att smälta även fortsättningsvis, även om det blir i mindre omfattning. Anledningen är att skorstensstocken fungerar som ett stort värmeelement i vindsutrymmet sålänge du eldar i kaminer och spisar. Men det är inget tekniskt problem utan bidrar bara till att vinden håller sig torr.
Utbildad arkitekt med erfarenhet som mångårig lärare i CAD, 3d-modellering och visualisering. Driver idag den egna arkitektbyrån Akrkitektursyn i Eskilstuna. Har gått byggnadsvårdskurs i Chalmers regi och varit länsombud i Svenska byggnadsvårdsföreningen sedan 2002.
Som länsombud ser jag en möjlighet att aktivt få arbeta för kunskapsspridning om god byggnadsvård. Jag har noga studerat villabebyggelsen och reflekterat över hur denna har förändrats under olika tider – vad det är som styr människors val och handlande. Jag tror att det gäller att i tid inse värdet av det man har och förstå att drastiska stilförändringar av ett hus sällan uppskattas på längre sikt.