– Varför ska bara fastighetsägarna ta sitt ansvar för kulturskyddet av Rödabergsområdet i Stockholms innerstad? Kommunens bristande underhåll och låga kompetens håller på att förskingra de värden som man beslutade skydda 1987. Det anser arkitekt SAR Ylva Larsson, som själv bor i området och var författare till kommunens eget miljöprogram för Röda Bergen 1989.
Stockholm vanvårdar Röda Bergen
Röda bergen i Vasastaden utgör Stockholms största samlade innerstadsmiljö som präglas av 1920-talets stadsplaneideal och arkitektur. Den grönskande utemiljön var med avsikt det stadsmässiga svaret på trädgårdsstaden. Anläggandet av stadens mark samordnades med den enskilda för att skapa en genomarbetad stadsmiljö av hög kvalitet.
Röda Bergen är därför som helhet sedan 1987 kulturskyddat som riksintresse. Stadsmuseet har bedömt att Rödabergsområdet har synnerligen stort kulturhistoriskt värde. Det gäller såväl byggnadernas yttre som hela stads- och parkmiljön.
Stadens krav på fatighetsägarna
Det medför att fastighetsägarna är underkastade särskilda krav för fastigheternas förvaltning och underhåll av det yttre. Möjligheten att förändra fasad och tak, byta entré eller fönster är mycket begränsad och bedöms från fall till fall av stadens antikvarier. Frågan är dock vad stadens förvaltning har tolkat in i sitt ansvar avseende gatu- och parkmiljön? Frågan är kanske också hur riksantikvarieämbetet uttolkar skyddet?
Idag finns ett regleringssystem för
Intressant, eller hur?
Som medlem får du tillgång till alla våra artiklar och kan ställa frågor om byggnadsvård.
Bli medlem för att läsa vidare eller logga in nedanför.