fbpx

Stamgärde 2:88, Mejeriet, Undersåker

Mejeriet 2024.

Län Jämtland
Ort
Åre
Datum
2024-11-14

Byggnaden, uppförd 1938,  är centralt placerad vid järnvägsstationen i Undersåker, intill Byvägen. Bebyggelsen i samhället kännetecknas av äldre bebyggelse som timmerlador och torp och nyare villor i varierande stilar. På senare tid har byggnaden tillåtits förfalla.

Åre kommun har de senaste åren gått igenom stora förändringar med många nybyggnationer och nu arbetar man med en fördjupad översiktsplan för ett stort område runt Undersåker. Här ligger fokus på nya bostäder, verksamheter och förbättrade kommunikationer. Fastigheten ligger nu ute till försäljning, nuvarande ägare har sedan tidigare föreslagit moderna radhus på marken.

Enligt uppgiftslämnaren utgör mejeriet ett unikt inslag i Undersåker, dels ur arkitektoniskt perspektiv men också som exempel på en fungerande verksamhet i glesbygd.

I ”Detaljplan för bostäder Stamgärde 2:88 och del av Stamgärde 2:89 Undersåkers samhälle Åre kommun, Jämtlands län. Plan- och genomförandebeskrivning Samrådshandling 2018-05-18” sid. 6, framkommer bland annat:

”Av MB 3:6 framgår att områden som omfattas av riksintresset ska skyddas från åtgärder som kan påtagligt skada natur- eller kulturmiljön. Planområdet ligger inom riksintresse för kulturmiljövård i enlighet med MB 3:6. Detta riksintresse har beteckningen Z31 och omfattar hela Undersåker. Riksintresset manifesteras genom Älvdalsbygd i fjällnära miljö med ett kuperat och öppet odlingslandskap längs Indalsälven. Området innefattar lämningar som visar på bosättningskontinuitet från yngre järnålder över medeltid fram till nutid. Planförslaget påverkar inte riksintresset.”

Och på sidan 19:

”Den befintliga bebyggelsen, gamla mejeriet, påverkar omgivningen genom sin storlek, proportioner och fasadmaterial. Det kan också anses att mejeribyggnaden har ett historiskt värde med koppling till omgivande jordbruksverksamheter. Idag är dock byggnaden förfallen och området upplevs vara eftersatt. Att renovera byggnaden för bostadsändamål skulle medföra stora kostnader och svårigheter.”

I beskrivningen nämns rivandet av mejeriet vid flera tillfällen.

Då det gamla mejeriet är ett exempel på Undersåkers historia och därmed utgör en viktig årsring i samhällets framväxt är det anmärkningsvärt att man inte anser att en rivning påverkar riksintresset. Därtill att man inte anser det bevarandevärt eftersom renoveringskostnaderna skulle bli för höga.

Med anledning av tidigare planer på rivning av byggnaden, exploatering och förtätning i form av radhus inom fastigheten, samt ovannämnda utdrag ur Plan- och genomförandebeskrivningen, föreligger hot mot byggnaden och helhetsupplevelsen av Undersåker.

keyboard_arrow_up