Syrien är ett fascinerande land, inte minst för byggnadsvårdaren. Kulturen är gammal, här uppfanns alfabetet, och stadsplanerna är i vissa fall från Jesu tid. överallt finns gamla byggnader och lämningar. Charlotta Hanner Nordstrand och Jon Erik Nordstrand har träffat företrädare för byggnadsvården som berättar om utmaningen att bevara allt det gamla – och samtidigt leva ett modernt liv.
Vi hade två mål med vårt tredje besök i Syrien. Det första var att studera hur byggnadsvården fungerar i landet. Här fick vi hjälp av Penélope André-Eklund på svenska ambassaden att etablera kontakter inom landets byggnads- och kulturmiljövårdssektor. Det andra var att studera de tidigkristna ”döda städerna” i nordväst. Det är ca 600 städer som övergavs på 700- och 800-talen när det muslimska styret efterträdde det östromerska.
För att utforska dessa är det nödvändigt med egen bil och trots en viss oro för en annorlunda trafikrytm hyrde vi en. Därigenom hann vi också uppleva stadsvården i de båda miljonstäderna Aleppo och Damaskus. De historiska stadskärnorna i Aleppo och Damaskus är två av världens äldsta
Intressant, eller hur?
Som medlem får du tillgång till alla våra artiklar och kan ställa frågor om byggnadsvård.
Bli medlem för att läsa vidare eller logga in nedanför.