Vi sätter upp ny spännpapp i vårt båtsmanstorp och ett par av väggarna är rätt långt ifrån plana. Vi funderar nu på hur vi ska göra för att det ska bli snyggt när vi sen sätter upp fönster och dörrkarmar mot väggen. Om spännpappen följer väggen kommer vi på några ställen få glipor bakom karmen där man nästan kan få in hela handen. Var det något man inte var så brydd om på 1800-talet eller finns det några smarta lösningar? Tycker också att det har varit svårt att hitta bra beskrivningar om hur man får till hörnen när väggen inte är rak, så att pappen inte veckar sig. Och likaså hur man får till det med den mönstrade tapeten i dessa hörn. Väldigt tacksam för tips och råd!
Svar:
Man kan börja att skära till av spännpappen remsor 10 – 15 cm, vika ett skarpt veck mitt på. Limma dom med trälim rikligt, även väggen och upp på foderkanten. Pressa in jämt i springan och upp på fodret. Låt torka fast skär av vid fodrets ytterkant. Avsluta pappen och spikremsan en bit ut från fodret på väggen, så att det finns plats för torr remsan och klisterremsan att klistras fast. I hörnen spikas pappen och remsan in i hörnet från bägge håll av väggarna. Ta sedan av remsorna 10- 15 cm med veck, spika fast eller limma fast in i hörnet. Obs blöt inte dom remsorna. Sedan kan man dölja kanterna med torr remsa och klisterremsa. Vid tapetsering går man runt hörnet 1- 2 cm från ena hållet för att sedan tapetsera ända in i hörnet eller så att man täcker utviket. Tänk på att loda upp varje våd ut från varje hörn. Mönstret kommer att fallera i hörnet, men tapeten skall sitta rakt på väggen. Annars blir det lustiga huset. Låt även tapeten gå ända upp på foder kanten.
Jag är uppvuxen i Stockholm men tillbringat somrar och vinterlov i Örnsköldsvikstrakten sedan mitten av sextiotalet. Jag brinner för byggnadsvården och speciellt traditionellt måleri och färgsättning inom- som utomhus. Intresset och kunskapen har ökat efter 23 års anställning som målare på friluftsmuseet Skansen. Som Örnsköldsviksbo satsar jag nu på traditionellt måleri, färgsättning och konsultverksamhet i Västernorrland. Som länsombud vill jag se till att vi vårdar och värnar vår bebyggelse och våra kulturmiljöer, samt väcka intresse för hantverket och äldre material.