fbpx

Solenergin – hur infogas den i kulturmiljön?

Ett exempel från den gotländska landsbygden. Foto: Lars Grönberg 2007

Härom året gjorde Byggnadsvårdsföreningen en aktion för att styra aktuella statsbidrag för fönsterutbyte så att arkitektonisk och antikvarisk kvalitet säkerställdes. Tyvärr hade vi ingen framgång. Staten fortsätter att sponsra ”kulturmord” precis som förut. Byggnadsvårdsföreningen och Riksantikvarieämbetet fick inte ens bli remissinstanser. Stdasarkitekt Lars Grönberg.

Nu ska vi inrikta energisparandet mot förnyelsebara energikällor. Solenergin ska stödjas – självklart förstås. Vid en informationsdag på Gotland i höstas fick vi klart för oss att solenergi här i Sverige endast kan betraktas som ett komplement till andra uppvärmningssätt. Under den mörkare delen av året räcker nämligen inte soltimmarna till för att värma upp huset.

Det innebär i praktiken att solfångare enbart är att räkna med för varmvattenuppvärmning under sommarhalvåret och att deras area då inte behöver bli mer än några kvadratmeter. Detta är viktigt att ha klart för sig, så att man inte har för stora förväntningar på solenergin. Nu kan man förstås installera solceller och få ett tillskott av elenergi, men det kan ändå

Intressant, eller hur?

Som medlem får du tillgång till alla våra artiklar och kan ställa frågor om byggnadsvård.
Bli medlem för att läsa vidare eller logga in nedanför.

Inget/Glömt lösenord?
keyboard_arrow_up