fbpx

Villa Kassman på Storholmen

Län: Stockholm
Ort: Lidingö
Datum: 10-04-2013

Uppdatering 09-07-2019

Lokaltidningen Mitt i publicerade 27 juni 2019 en uppdatering om läget för villan.

Där framgår att Lidingö stad har som mål att bevara sin särprägel som småskalig villastad, och i det ingår att vårda och bevara kulturhistoriskt värdefull bebyggelse.

Byggnadens ägare säger sig inte vara emot renovering, men han vill då ha utökad byggrätt på fastigheten. Han har tidigare fått nej till fler bostäder inom fastigheten.

10-04-2013

Rivningshot. Det så kallade ”Slottet” på Storholmen utanför Lidingö hotas av rivning. År 1917 uppförde bankiren Gunnar Kassman, finansmannen Ivar Kreugers närmaste man, en slottsliknande villa i klassicistisk 1700-talsstil med 24 rum, och två anslutande flyglar förbundna med loggior. Huset är klassat som kulturhistoriskt oersättligt. Idag är huset förfallet och stora sjok av puts har lossnat från fasaderna. Fastighetsägaren, som köpte huset för 16 år sedan, har bland annat velat bygga nya lägenheter i flyglarna. Detta medges dock ej av detaljplanen och därför ansökte ägaren om en planändring, vilken avslogs i kommunen. I en intervju och artikel i DN den 10/4 sa fastighetsägaren att om planändringen inte medges kommer han att överväga rivning.
Här kan du se en SVT-dokumentär om slottet.

Externa länkar

Villa Kassman har sålts – med en olovlig hyresgäst
”Slottet” på Storholmen kan komma att rivas
Kråkslottets hemlighet

keyboard_arrow_up