Frågeställare: Kjell
Vi bor i ett 20-talshus, som renoverats på 50-talet. Jag har öppnat brädgolvet i hallen för att det är kallt. Golvet är isolerat med svart sten som ser ut som slaggsten eller vulkansten, den är lätt och innehåller luft, och den dammar mycket. Mina frågor:
1/ Var det här ett vanligt isoleringsmaterial för golv? (I väggarna finns spån)
2/ Vi har höga radonhalter i huset. Kan det till någon del komma från detta isoleringsmaterial?
3/ Hur är isoleringsförmågan? Rekommenderar ni att jag byter ut all ”sten”isolering eller ska jag behålla den och bara fylla på på ytan (så isoleringen går upp till underdelen av golvbrädorna och det blir varmare i huset?
4/ Vad rekommenderar ni fäör isoleringsmaterial?
Tack för hjälpen!
Svar:
1) Slaggsten, sand och andra mineraliska material användes som bjälklagsfyllning för deras brandhämmande och ljudisolerande egenskaper.
2) Frågan om radonhalten kan du ställa till en radonkonsult. Kanske kan du skicka in ett prov?
3) Om källaren inte är kall så är isolerförmågan i bjälklaget inte särskilt viktig.
4) Viktigast är att konstruktionen är vindtät mot ytterväggen så att kall uteluft inte kan komma in mellan golvtiljor och bjälklagsisolering. Sågspån sätter sig efterhand, bättre är ny cellulosaisolering eller allrahelst isolering av lin som är relativt elastiskt. Alla dessa material är hygroskopiska och fungerar i den gamla konstruktionen.
Stephan har det övergripande ansvaret för föreningens förvaltning och arbetar nära styrelsen, redaktionskommitté och externa samarbetspartners.