Frågeställare: Nybliven roslagsbo
Vi renoverar och konverterar vår 1700-talsgrund (ventilerad torpargrund), då den fd mangårdsbyggnaden under många år misskötts. Äntligen ska huset få den kärlek det förtjänar! Ca 100-120 kvm grund. Det blir en oventilerad mullbänksgrund med skumglas och vattenburen golvvärme (redan beslutat då nuvarande värmesystem ej fungerar). Vi har hittills sugit ut allt material som legat i grunden (inkl sågspån, grus, modern isolering, rötter och benbitar!) och nu håller timmermännen på att laga alla ruttna syllar/bjälklag och röris drar nytt avlopp/vatten. Därefter blir det skumglas i hela grunden (utan trossbotten alltså), innan det blir värmegolv, och kilsågade tidstypiska trägolv och foder. Mina frågor är därmed, 1) Behövs det något materialavskiljande lager mellan marken (nu sand/grus/sten/berg) och skumglaset? Isf vad för typ av material? Alternativet är att ”bara” täta alla öppningar/otätheter – räcker det? 2) I hallen önskar vi klinkers ovan skumglas/värmeslingor (då utan bjälklag). Vad är ert tips gällande material mellan skumglaset och klinkers. Någon duk? Gjutning? Annat? Av förklarliga skäl går det inte bara att hälla gjutning på skumglaset utan något emellan. 3) Finns det någon tjocklek på golvplankor som man ej bör överstiga då vi kommer att ha golvvärme under? Tack på förhand för alla svar!! (Blev lite osäker på vilket länsombud jag skulle ringa, så provar här istället)
Svar:
Hus byggda på 1700-talet står nästan alltid på väldränerad mark och då behövs inget tätskikt mellan mark och fyllning. Av praktiska skäl kan det vara bra att lägga en markduk i botten med uppvik längs grundmuren som också tätar för vinddrag genom otätheter i grunden. Lera fungerar också bra som tätning inifrån innan fyllning av skumglaset. Mellan grund och trästomme kan man också dreva med lin som är mer elastiskt. Glöm inte att skumglaset skall kompakteras så att det inte sätter sig. Även små glipor kan innebära kalla golv om det uppkommer otätheter. Golvvärmeslingor är inte en optimal uppvärmning, dels för att det inte är en så effektiv uppvärmning, framför allt under trägolv och dels för att det innebär stela konstruktioner i det gamla huset. Om ni väljer annan uppvärmning är det lätt att lägga ett bjälklag i fyllningen och spika på trägolvet, gärna med ett band av linisolering längs ytterväggarna som är elastiskt och tätar mot vinddrag. Om ni ändå väljer golvvärme kan ni antingen först lägga spårade golvspånskivor för värmeslingorna under trägolvet eller gjuta på isoleringen med en markduk emellan och distansklossar för armering och värmeslingor. Tänk på att golvtiljorna skall torka ordentligt innan de fästs, golvvärme och årstidsväxlingar gör att rörelserna blir relativt stora. Vissa tillverkare föreskriver skruvning eller limning. Klinker leder värmen väl medans trä isolerar, ju tjockare tiljor dess sämre effekt. Be gärna om referensobjekt med ett tiotal år på nacken som ni kan titta på.
Stephan har det övergripande ansvaret för föreningens förvaltning och arbetar nära styrelsen, redaktionskommitté och externa samarbetspartners.